nieuws

Logixperience kan gaan beginnen

Warehousing

Logistiek Nederland is definitief een nieuw initiatief rijker. Vrijdag presenteerde Jeff van Hek in Den Bosch de resultaten van de haalbaarheidstudie van Logixperience. Topinstituut Dinalog heeft medewerking toegezegd en er komt opnieuw subsidiegeld beschikbaar.

Logixperience kan gaan beginnen
Oprichter LogiXperience, Jeff van Hek

Drie jaar lang sleurde Van Hek zijn idee langs vele bureau’s. Logixperience moet een permanente ontmoetingsplaats worden voor gebruikers van logistieke hulpmiddelen en systemen, de leveranciers, studenten en opleiders. De locatie wordt de Supply Chain Campus in Breda, vlak naast Dinalog. De demonstratieruimte krijgt regelmatig een nieuwe inrichting, afgestemd op een specifieke doelgroep zoals fashion of de zorgsector. De partners – 25 nu, vijftig aan het einde van dit jaar en 200 eind volgend jaar als het aan Van Hek ligt – ontvangen eigen faciliteiten en kunnen beschikken over een auditorium en ontvangstruimtes.

 

Scope in lijn gebracht met Dinalog

Om het initiatief te laten slagen, was aansluiting bij Dinalog essentieel. Beide partijen vinden elkaar in de doelstelling om vooral het MKB bij logistieke innovatie te betrekken. Door gezamenlijke faciliteiten te creëren, vooral het auditorium, ontstaan een goede bezetting en dito inkomsten. Van Hek riep vrijdag de aanwezige partners op om er alles aan te doen om te komen tot synchronisatie met de doelstellingen van Dinalog.

Om die reden heeft Van Hek de oorspronkelijk scope verbreed. Ging het eerst vooral om operationele processen in warehousing en productie, nu zijn ook supply chain en multimodaal transport als speerpunt toegevoegd. Daarmee komt Logixperience meer in lijn met Dinalog, dat zich richt op ketenregie, servicelogistiek en mainports.

 

Realiseerbaar met overheidssubsidie

Directeur Wim Bens (Dinalog) heeft zijn aanvankelijke twijfels over de onderlinge samenwerking opzij gezet. "Om onze doelstellingen te realiseren, moeten we blijven bewegen. Een initiatief als Logixperience helpt om MKB-ondernemers ‘prettig ongerust’ gevoel te geven. Daardoor raken ze geïnspireerd en gaan ze innoveren."

Dinalog is er in geslaagd om vanuit Brussel subsidie naar Breda te sluizen in het kader van de regeling OP Zuid (ontwikkelingsprogramma voor Zuid-Nederland). Het topinstituut krijgt 4,8 miljoen euro, een deel daarvan gaat naar Logixperience.

Vanuit partnerinkomsten rekent Van Hek op een jaaromzet van 5 miljoen euro. Daarmee zijn de plannen realiseerbaar. "Daarnaast kunnen we inkomsten genereren uit entreegelden, het verkopen van bezoekersdata, sponsoring en merchandising. Na drie jaar zijn we uit de aanloopverliezen."

 

Partners en ondersteunende partijen

De verwachting is dat medio 2012 Logixperience de deuren kan openen. Tot die tijd wil Van Hek met een aantal partners het land in om op kleine schaal tijdelijke demonstratieprojecten uit te rollen. Bijvoorbeeld op scholen. Dat brengt partijen bij elkaar en zorgt voor ervaring in het gezamenlijk opzetten van projecten. De volgende stap is op 17 september. Dan is de formele kick-off met de partners van dat moment.

Partners van Logixperience zijn nu onder andere: Ancra, Bito, CTA Powerhouse, EVO, NHTV Breda, Realtime Solutions, Tempo-Team, Toyota, Vanderlande en Zetes. Provincie Noord-Brabant, Gemeente Breda en de BOM zorgen voor ondersteuning. Groenewout Consultants & Engineers heeft samen met Van Hek de ontwikkelingsfase uitgevoerd.

 

 Klik hier voor alle informatie over Logixperience

Reageer op dit artikel