nieuws

VIL onderzoekt efficiënt kostenbeheer logistieke dragers

Warehousing

Het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL) is met acht bedrijven een onderzoek gestart om de kosten te reduceren en de efficiëntie te verhogen van logistieke dragers als pallets, kratten en rolcontainers. Het project moet uitwijzen of het mogelijk is om te besparen op de logistieke kosten in de keten, waardoor er een optimalisatie ontstaat van het werkkapitaal.

VIL onderzoekt efficiënt kostenbeheer logistieke dragers
Het VIL wil onderzoeken of het mogelijk is om logistieke dragers door de hele logistieke keten op te volgen en te beheren middels onder andere RFID.

Het gebruik van logistieke dragers als palletcontainers, kratten en rolcontainers is essentieel in de logistieke keten, ondermeer voor transport en opslag, en vormt zo een onvermijdelijke kostenpost. Om deze kosten te beperken, moet bedrijven efficiënt omspringen met dit materiaal.

Met dit gegeven als uitgangspunt is het VIL afgelopen week een nieuw project gestart dat volledig gewijd is aan het beheer van logistieke dragers. Dit project biedt volgens het Vlaamse onderzoeksinstituut voordelen voor producenten, verladers, logistiek dienstverleners en transporteurs die voor hun producten gebruik maken van logistieke dragers.

 

Inzet RFID

Doel is om de logistieke dragers door de hele logistieke keten te volgen en te beheren door middel van innovatieve beheersystemen ondersteund door RFID (Radio Frequency Identification) en RTLS (Real Time Locatiesystemen).

Door deze verhoogde zichtbaarheid en dus sluitende opvolging van de logistieke dragers kunnen bedrijven volgens het VIL hun kosten reduceren. Exact weten waar de logistieke dragers zich bevinden, laat toe het verlies, misbruik of diefstal ervan te beperken.

 

Soepeler plannen

Ook de planning en het inzetten van de logistieke dragers kan vlotter verlopen volgens de deelnemers aan het VIL-onderzoek, waardoor bedrijven nog altijd voldoende middelen hebben zonder de last te hebben van een overcapaciteit. Dezelfde activiteiten kunnen door een efficiënter beheer met minder, vaak toch dure, logistieke dragers worden uitgevoerd en hebben een positief effect op het werkkapitaal.

 

Deelnemers

Bij de nieuwste VIL-project zijn de volgende bedrijven betrokken: Veiling Haspengouw, Agristo, Katoen Natie, De Post, JLG, Atlas Copco, Colruyt en Facil.

Reageer op dit artikel