nieuws

Nederland aantrekkelijk voor logistiek vastgoed beleggers

Warehousing

Uit een studie van vastgoedadviseur CB Richard Ellis blijkt dat Nederland, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk momenteel de aantrekkelijkste Europese landen zijn voor beleggingen in logistiek vastgoed. De opstellers van het onderzoek concluderen verder dat deze vastgoed categorie de afgelopen decennia een groei heeft doorgemaakt naar een volwassen beleggingscategorie.

Nederland aantrekkelijk voor logistiek vastgoed beleggers
Logistiek vastgoed in Nederland is populair bij buitenlandse vastgoedbeleggers

Nederland voert samen met Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk een indicatieve ranglijst aan die CB Richard Ellis heeft opgesteld op basis van vier criteria: het huidige niveau van de aanvangsrendementen ten opzichte van het langjarig gemiddelde, de relatieve liquiditeit van de logistieke vastgoedmarkt, de afhankelijkheid van import en tenslotte de algemene economische groeiverwachting.

 

Aanvangsrendementen

Het rapport van de vastgoedadviseur volgt de ontwikkeling van de aanvangsrendementen en beleggingspatronen voor logistiek vastgoed in Europa. Uit de cijfers blijkt duidelijk de groei naar een volwassen beleggingscategorie die logistiek vastgoed in de afgelopen twee decennia heeft doorgemaakt.

De voorraad belegd vastgoed is sterk gestegen, mede door een continue stroom aan sale & leasebacks. Inmiddels komt 10 procent van het Europese beleggingsvolume aan de logistieke sector toe, tegen 6 procent in 2006.

 

Goede performance

CB Richard Ellis ziet dat de aanvangsrendementen in de laatste tien jaar structureel scherper zijn geworden. Bovendien is het verschil met de aanvangsrendementen voor kantoren kleiner geworden.

Interessant voor (institutionele) beleggers is vooral de sterke performance van logistiek vastgoed. Vanaf 2001 heeft dit type vastgoed in Europa een totaalrendement van 7,5 procent opgeleverd, beduidend meer dan kantoren en net iets minder dan winkels. Opvallend is het feit dat, ondanks een relatief beperkt perspectief voor huurgroei, het directe rendement vanaf 2001 1,5 procent hoger lag dan het gemiddelde voor alle vastgoedcategorieën.

 

Klik hier om het gehele (Engelstalige) rapport te lezen

Reageer op dit artikel