nieuws

Kartonnen verpakking duurzamer dan plastic krat

Warehousing

Het vervangen van plastic kratten door kartonnen verpakkingen voor transport van groente en fruit leidt tot 33 procent vermindering van CO2-uitstoot. Daarbij is gebruik van kartonnen verpakkingen 28 procent goedkoper. Zo blijkt uit een analyse van Green Packaging System en Ecofys.

Kartonnen verpakking duurzamer dan plastic krat
Groene verpakking

Green Packaging System (een aanbieder van kartonnen verpakkingen) en adviesbureau Ecofys komen tot bovenstaande conclusie door een simulatie van de logistieke keten van 200 versartikelen. De keten start bij de aanlevering van het verpakkingsmateriaal aan de verpakker en loopt tot en met de afvoer van het kartonnen verpakkingsmateriaal of retourneren van plastic kratten. In totaal is de weg van anderhalf miljoen plastic kratten vergeleken met de weg van even zoveel kartonnen dozen in Europese ketens en ketens binnen Nederland.

Kostenbesparing 
Naast een vermindering van de CO2-uitstoot met 33 procent, levert de overstap van plastic kratten naar kartonnen dozen gemiddeld een kostenbesparing van 28 procent op. Met behulp van een eigen ontwikkeld rekenmodel, de ‘Packaging Impact Monitor’, kan Green Packaging System de kostenbesparingen vooraf inzichtelijk maken. GPS kan met dit rekenmodel tevens de kosten berekenen die met de CO2 -uitstoot, over de gehele keten, gemoeid zijn.

Reageer op dit artikel