nieuws

Logistieke hotspot van Nederland 2010: Venlo-Venray

Warehousing

De regio Venlo-Venray is de belangrijkste logistieke hotspot van Nederland. Venlo-Venray krijgt dit jaar de hotspot nr.1 status op de Logistieke Kaart van Nederland, omdat deze regio van een panel van 23 logistieke experts de meeste punten kreeg op de criteria aanwezigheid personeel, beschikbaarheid grond en aanwezige infrastructuur.

Logistieke hotspot van Nederland 2010: Venlo-Venray
De regio Venlo-Venray is de logistieke hotspot van Nederland

De voorgaande twee edities van de logistieke hotspot van het jaar verkiezing waren een prooi voor de regio West-Brabant. Dit jaar gaat de logistieke hotspot nr.1 status naar de regio Venlo-Venray die in de uitslag met een miniem verschil van één punt West-Brabant maar net voorblijft. Het is overigens voor de vijfde keer dat Venlo (met sinds 2009 Venray eraan toegevoegd) met de eer gaat strijken.

 

Top 10 logistieke hotspot

In de einduitslag worden Venlo-Venray en West-Brabant gevolgd door de erkende logistieke hotspots Tilburg (3), de haven van Rotterdam (4), Almere-Zeewolde (5), Arnhem-Nijmegen (6), Oss-Veghel-Eindhoven (7), Schiphol (8), Tiel-Geldermalsen (9) en de haven van Amsterdam (10).

 

Zes criteria 

De Logistieke Kaart van Nederland 2010 met daarop de 20 belangrijkste logistieke hotspots is tot stand gekomen op basis van zes criteria: 1) beschikbaarheid grond en panden, 2) aanwezigheid goede infrastructuur, 3) bereikbaarheid logistieke knooppunten, 4) medewerking overheid en gemeenten, 5) beschikbaarheid personeel opleidingen en 6) inzetbaarheid motivatie medewerkers.

 

Favoriete logistieke hotspots

Per criterium heeft een panel van 23 experts op een stemformulier zijn drie favoriete regio’s ingevuld. Op basis daarvan is de uiteindelijke lijst tot stand gekomen. De regio Venlo-Venray komt, in deze zevende uitgave van de Logistieke Kaart van Nederland, als beste uit de bus met de hoogste score op de criteria aanwezigheid personeel, beschikbaarheid grond en aanwezige infrastructuur.

 

Lovende kritieken

In hun commentaar zijn veel panelleden erg lovend over de prestaties van de logistieke hotspot regio Venlo-Venray:

‘Bereikbaarheid van deze regio is prima, diverse modaliteiten, voldoende logistiek personeel mede door Duitse achterland, grond volop beschikbaar.’

 

‘Venlo-Venray heeft duidelijk de handdoek opgepakt om West Brabant weer te gaan verslaan. Er zijn veel initiatieven, NV Regio Venlo is erg actief, veel activiteit rondom Floriade. Er is nu weer veel ruimte beschikbaar op Trade Poort Noord. Acquisitie nieuwe partijen is weer sterk opgepakt met daarbij ook toenemende aandacht om rechtstreeks met verladers te praten in plaats alleen via logistiek dienstverleners.’

 

‘Blijft een prima vestigingsregio voor logistiek, temeer door de combinatie poort naar Ruhrgebied en de handels- en logistieke functie die van oudsher goed is ontwikkeld.’

 

De regionale zender L1 was er snel bij om het nieuws te melden op de radio. Beluister hieronder het fragment.

 

 

 

Uitreiking taart

Om de Logistieke hotspot nr. 1-status te vieren vindt er morgen, woensdag 12 mei vanaf 12:00, een feestelijke bijeenkomst plaats op de Campus van de Vervoersacademie (Fontys Hogeschool) in Venlo. Mark Verheijen, wethouder Economische Zaken van de gemeente Venlo, zal dan uit handen van een delegatie van Logistiek Magazine en Nederland Distributieland (NDL/HIDC) de taart met daarop de Logistieke Kaart van Nederland in ontvangst nemen.

 

Poster bestellen

Alle abonnees van Logistiek Magazine ontvangen binnenkort een exemplaar van de poster ‘Logistieke kaart van Nederland’ bij het mei-nummer 2010. De poster is vanaf dinsdag 18 mei gratis na te bestellen voor abonnees van de logistieke nieuwsbrief. Meer informatie over de wijze van bestellen volgt volgende week.

Reageer op dit artikel