nieuws

Witron toont compleet nieuw concept collipicken

Warehousing

Witron toonde vorige week de Europese vakpers een compleet nieuw concept van semi-automatische collipicken. Manbediend, maar met veel aandacht voor ergonomie en productiviteit. Tussen 450 en 500 picks per uur moet een orderpicker in de hoogheffende shuttlekraan aankunnen, stelt Witron.

Witron toont compleet nieuw concept collipicken
Witron collipicken

Niet heffen, niet tillen en niet bukken. Met dat uitgangspunt ging de Duitse leverancier van complexe automatiseringsprojecten aan de slag om het optimale compromis te vinden tussen volledig handmatig en volledig geautomatiseerd picken van colli. De verrassende uitkomst is de ETP – Ergonomic Tray Picking, waar menig retailer zowel kosten kan besparen als de ergonomie een handje helpen.

 

Samenstellen van palletladingen

"Een orderpicker laat per dag soms 15 ton aan colligewicht door zijn handen gaan. Dat is de complete lading van twee vrachtwagens. Mede gezien de demografische ontwikkeling gaan wij er van uit, dat overheden hier paal en perk aan gaan stellen." Witron directeur Helmut Prieschenk gaf tijdens de persconferentie in Parkstein een overzicht van de automatiseringsoplossingen, die al wat langer op de markt zijn. DPS (Dynamic Picking System) kwam ter sprake, zoals dat in gebruik is bij Hema, Kruidvat en Technische Unie.

 

Voor collipicken is ETP de nieuwe loot aan de stam. Het toepassingsgebied is de retailsector, die bonte pallets en rolcontainers moet samenstellen voor filialen. In een orderpickgebied van 3.500 tot 4.000 artikelnummers kan de ETP maximaal de orderpicker ondersteunen op een relatief klein vloeroppervlak. Bijzonder is dat ETP de hoogte gebruikt, waardoor veel meer picklocaties letterlijk binnen handbereik komen.

  

Ergonomie als uitgangspunt

Een paar belangrijke ergonomische elementen op een rij:

  • de orderpicker wordt met een shuttlekraan naar de volgende locatie gebracht
  • op het beeldscherm verschijnt het te picken artikel, het aantal en de manier om de colli te stapelen
  • een beamer geeft aan waar precies (en hoe) de colli op de bestaande laag producten moet komen te staan
  • shuttlekraan en ladingdrager bewegen onafhankelijk van elkaar in hoogte, zodat de juiste stapelhoogte beschikbaar is
  • alle colli staan op trays, dus geen losmaken van folieverpakking en bijbehorend afvalprobleem

  

Ook in een bestaande omgeving

Volgens Witron levert de nieuwe oplossing voor een retailer lage pickkosten op, dankzij een hoge productiviteit van 450 tot 500 picks per uur. Het modulaire ETP-systeem kan in bestaande omgeving worden opgebouwd met bijvoorbeeld twee shuttlekranen in één gang. Familygrouping is probleemloos toe te passen in de indeling van het opslagdeel. Uiteraard werkt de software aan een optimale indeling van de rolcontainer of verzendpallet: zware producten onderin en zo min mogelijk lucht tussen de omverpakkingen.

Reageer op dit artikel