nieuws

West-Brabant: “geen zorgen over leegstand nieuwe dc’s”

Warehousing

De crisis heeft er voor gezorgd dat een aantal grote nieuw ontwikkelde dc’s in hotspot West-Brabant leeg staan. Uit onderzoek van CB Richard Ellis blijkt dat de leegstand in deze regio groeide met twaalf procent. “Het gaat bij ons vooral om frictie leegstand en niet om structurele leegstand”, reageert Cees Nuijten van NV Rewin West-Brabant.

West-Brabant: “geen zorgen over leegstand nieuwe dc’s”
In hotspot West-Brabant maken ze zich volgens Cees Nuijten van de Rewin geen zorgen over de leegstand van moderne distributiecentra

Landelijk nam volgen CB Richard Ellis het aanbod aan beschikbare distributieruimte sterk toe met aan het eind van dit jaar een landelijk volume van circa 1,5 miljoen vierkante meter. Volgens het onderzoek van de vastgoedadviseur beslaat dit aantal vierkante meters 7,5 procent van de totale voorraad aan logistiek vastgoed in Nederland.

 

Eigen risico 

De leegstand van niet alleen verouderde maar ook veel nieuwe op eigen risico gebouwde dc’s, wordt vooral gevoeld in erkende logistieke hotspots als de regio Venlo, Tilburg en West-Brabant. "In Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal staan op dit moment drie grote nieuwe distributiecentra leeg. Het gaat daarbij in totaal om rond de tachtig tot negentigduizend vierkante meter aan beschikbare moderne distributieruimte", weet Cees Nuijten van NV Rewin West-Brabant.

 

Breed assortiment 

Deze ontwikkeling baart Nuijten geen al te grote zorgen. "Het heeft natuurlijk alles te maken met de crisis en is eigenlijk alleen lullig voor de belegger die zijn geld in een magazijn geïnvesteerd heeft in een beroerde periode. Het klinkt misschien, vreemd maar ik vind het prettig dat we op dit moment veel aanbod hebben. Het zorgt er namelijk voor dat we aan potentieel geïnteresseerde bedrijven heel snel een breed assortiment kunnen aanbieden van moderne distributieruimte."

 

Frictie leegstand

Bij Nuijten bestaat dan ook geen enkele vrees dat de dc’s in Bergen op Zoom, Breda en Roosendaal lang leeg zullen staan. "Ik beschouw dit niet als structurele leegstand maar meer als frictie leegstand."

Ook de opstellers van het CB Richard Ellis rapport zijn positief en verwachten dat de leegstand van moderne distributieruimte op termijn minder zal worden. "De handels- en doorvoervolumes trekken verder aan en de consolidatie- en moderniseringsslag in de logistieke sector gaat onverminderd door. De verwachting is dat de leegstand in nieuwe projecten op termijn zal worden ingevuld. Dit gaat wel in toenemende mate ten koste van oudere en minder goed bereikbare objecten, waarvoor herontwikkeling vaak de enige oplossing is", aldus Dries Castelein, Associate Director Industrial & Logistics bij CB Richard Ellis.

 

Zie ook dossier Logistieke Parken

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel