nieuws

Drieduizend zonnepanelen op diepvries dc Partner Logistics

Warehousing

Logistiek dienstverlener Partner Logistics heeft op het dak van zijn diepvriesmagazijn in Rijkevorsel (Belgie) 3.000 zonnepanelen geïnstalleerd. De feestelijke oplevering van dit ‘power plant’ project vond afgelopen vrijdag plaats. Het is het eerste duurzame project van Partner Logistics waarbij gebruik wordt gemaakt van zonnecellen.

Drieduizend zonnepanelen op diepvries dc Partner Logistics
Drieduizend zonnepanelen staan op het diepvries dc van Partner Logistics in het Belgische Rijkevorsel

De zonnepanelen zijn eind vorig jaar in acht weken tijd geïnstalleerd door Scheuten Solar uit Venlo op het hellende dak van het diepvriesmagazijn van Van Soest, dat sinds 2002 deel uitmaakt van Partner Logistics Europe. De drieduizend panelen genereren op jaarbasis 500.000 kilowatt uur aan energie dat gelijk staat aan tien procent van de totale elektriciteitsproductie voor de gemeente Rijkevorsel. De zonnepanelen hebben een gezamenlijke output van 550 kWp (kilowattpiek) en zorgen jaarlijks ook nog eens voor besparing van 200 ton aan CO2 uitstoot.

 

Vast onderdeel

"Het is ons eerste duurzame project waarbij we gebruik maken zonne-energie. Ons voornemen is om het gebruik van zonnepanelen vast onderdeel uit te laten maken van al onze toekomstige nieuwbouwprojecten", zei Bram Hage, algemeen directeur van Partner Logistics vlak voordat de zonnepanelen officieel in gebruik werden genomen.

Hage benadrukte dat zijn ambitie is dat zonnepanelen ook standaard onderdeel worden binnen alle toekomstige nieuwbouwprojecten van Partner Logistics. "We zijn met Scheuten bezig om te kijken of het bijvoorbeeld mogelijk is om zonnepanelen tijdens de bouw al te integreren in de zijwandpanelen van een warehouse, zodat ze niet meer opvallen. We willen dit idee bij onze eerstvolgende uitbreiding van onze vestiging in Ieper ook in de praktijk gaan toepassen. Ook in Bergen op Zoom waar we eveneens aan het uitbreiden zijn, kijken we of dit geïntegreerde concept ook mogelijk is."

 

Nederland problematisch

Hage erkende verder dat het realiseren van een zonnepanelenproject van deze omvang in België eenvoudiger is dan in Nederland. "In Nederland is het subsidiepotje op en bovendien is in België investeren in zonnepanelen interessanter omdat je per kilowatt uur 45 eurocent subsidie ontvangt. Wellicht kan ons integratie-idee leiden tot subsidies vanuit Nederland of zelfs in EU verband."

 

Nieuwe vestiging

De algemeen directeur van Partner Logistics wist ook nog te melden dat zijn bedrijf volgende maand in Seattle begint met de bouw een nieuw warehouse. Hage wilde niet bekend maken voor wie. "De kennis die we hier hebben opgedaan met zonnepanelen zullen we zeker ook meenemen naar Seattle waar de zon per slot van rekening driehonderd dagen per jaar schijnt."

 

Reageer op dit artikel