nieuws

Buitenlandse investeringen stijgen ondanks crisis

Warehousing

Het jaar 2009 was een topjaar voor buitenlandse investeringen in Nederland. Ondanks de crisis hadden ze een waarde van 3.142 miljoen euro, tegen 667 miljoen euro een jaar eerder. De Europese distributiecentra zijn goed voor een groot deel van de projecten.

Buitenlandse investeringen stijgen ondanks crisis
Verhoeven

Dat blijkt uit jaarresultaten van Netherlands Foreign Investment Agency die minister Maria van der Hoeven van Economische Zaken (foto) bekend heeft gemaakt.  

 

Het uitzonderlijk hoge investeringsbedrag is vooral te verklaren door twee kapitaalintensieve projecten. Het Duitse energiebedrijf RWE investeert zo’n 2 miljard euro in een kolencentrale in de Eemshaven. Het Finse Neste Oil steekt 670 miljoen in een fabriek voor biodiesel in Rotterdam. De buitenlandse investeringen van afgelopen jaar leveren op termijn 2870 nieuwe arbeidsplaatsen op.

 

Verkoop- en marketingkantoren en Europese distributiecentra zijn goed voor meer dan de helft van de projecten. De informatietechnologiesector zorgde voor de meeste arbeidsplaatsen (619) en het hoogste aantal projecten (24).      

 

Helft uit Azië

Economische Zaken helpt via de Netherlands Foreign Investment Agency (NFIA) buitenlandse bedrijven met het opzetten en uitbreiden van hun internationale activiteiten in Nederland, ook vanuit kantoren in het buitenland. De NFIA ondersteunde vorig jaar 155 buitenlandse investeringsprojecten. Ruim de helft daarvan is afkomstig uit Azië. Noord-Amerika volgt met ruim 30 procent.
  

NFIA 2008 resultaten

42 Europese distributiecentra

605 arbeidsplaatsen  

 

NFIA 2009 resultaten

33 Europese distributiecentra

727 arbeidsplaatsen waarvan 293 behoud  

Portefeuille met 600 projecten 

De portefeuille van de NFIA is in het eerste kwartaal van dit jaar gevuld met bijna 600 projecten. Het overgrote deel daarvan is afkomstig uit de VS, op afstand gevolgd door China, Zuid-Korea, India, Singapore en Japan. Wat sectoren betreft, staat informatietechnologie bovenaan, gevolgd door de voedingsmiddelenindustrie, medische technologie en chemie.
      

15 procent werkgelegenheid

Volgens Van der Hoeven blijkt uit de jaarcijfers van de NFIA het belang van het buitenland voor de Nederlandse economie. "Eens te meer blijken handel en buitenlandse investeringen niet alleen de motor van onze economie, maar zelfs de weg uit de crisis te zijn. Buitenlandse bedrijven en internationale handel dragen bij aan onze economische groei. Ze zorgen voor 21 procent van de investeringen en zijn verantwoordelijk voor 22 procent van de investeringen in met name onderzoek en ontwikkeling. Bovendien leveren ze 15 procent van alle werkgelegenheid", aldus Van der Hoeven.

Reageer op dit artikel