nieuws

Brandweer constateert te vaak loos alarm

Warehousing

Het onjuist interpreteren van een brandalarmmelding en niet adequaat handelen door de beheerder van een bedrijfspand leiden ertoe dat de brandweer in veel gevallen onnodig uitrukt. De brandweer overweegt om niet meer uit te rukken bij automatische meldingen.

Brandweer constateert te vaak loos alarm
Brandweer

Het voornemen staat in het toekomstplan van de brandweer dat gisteren werd gepresenteerd.

 

Uit cijfers van de brandweer blijkt dat er jaarlijks 56.000 keer per jaar wordt uitgerukt voor een brandalarm. In 95 procent van de gevallen is er echter niets aan de hand. Het uitrukken van de brandweer kost veel geld en kan leiden tot risicovolle situaties in het verkeer.

 

Ooraken en gevolgen

Loos brandalarm is volgens brancheorganisatie van installateurs UNETO-VNI vaak het gevolg van ondeskundig gebruik. De brandweer rukt ook vaak ten onrechte uit, doordat de beheerder van een pand onvoldoende aandacht heeft voor het onderhoud van de brandmeldinstallatie. Zeker in deze tijd, waar bedrijven fors bezuinigen, is beheer en onderhoud van de installatie een sluitpost. Maar een installatie waaraan geen onderhoud wordt gepleegd, wordt minder betrouwbaar en kan risicovolle situaties opleveren. Door te investeren in de opleiding van beheerders en regelmatig onderhoud van brandmeldinstallaties kan het aantal loze meldingen fors worden teruggedrongen.

 

Bron: ANP

Reageer op dit artikel