nieuws

Beleggingsresultaat Eurindustrial groeit ondanks crisis

Warehousing

Logistiek vastgoedfonds Eurindustrial heeft het afgelopen jaar veel hinder ondervonden van de economische en financiële crisis. Door afwaardering van de panden zag het beleggingsfonds het belegd vermogen en het eigen vermogen in 2009 dalen. Het directe beleggingsresultaat daarentegen steeg dit jaar naar 6,5 miljoen euro tegen 6,1 miljoen in 2008.

Beleggingsresultaat Eurindustrial groeit ondanks crisis
Koos Pons maakte gisteren bekend dat hij op termijn De VastgoedKompagnie, de beheerder van logistiek vastgoedfonds Eurindustrial, zal verlaten.

De lichte groei van het direct beleggingsresultaat was het gevolg van de huurprijsaanpassingen in de vastgoedportefeuille en vermindering van kosten.

Het belegd vermogen van Eurindustrial daalde licht met 5,5 procent naar 127 miljoen euro. In 2008 bedroeg het belegde vermogen nog 134,5 miljoen euro. Deze daling werd veroorzaakt door de negatieve herwaardering van panden die in het boekjaar 2008 in de vastgoedportefeuille zijn opgenomen.

 

Voorzichtig herstel 

Het eigen vermogen van het logistiek vastgoedfonds nam duidelijk af met 7,2 procent van 81,7 miljoen euro in 2008 naar 75,8 miljoen euro het afgelopen jaar. Het dividend per aandeel steeg van 21,59 euro in 2008 naar 22,38 euro in 2009. Het totaal beleggingsresultaat van Eurindustrial daalde het afgelopen jaar naar 971.000 euro. In 2008 was het beleggingsresultaat nog slechter met bijna 2,8 miljoen euro. Uitgaand van een voorzichtig herstel van de financiële markten verwacht Eurindustrial overigens dat de waarde van de vastgoedportefeuille dit jaar zal stabiliseren.

 

Vijftien panden

Er werden in 2009 door Eurindustrial geen nieuwe logistieke centra aan de vastgoedportefeuille toegevoegd. Eind 2009 bestond de vastgoedportefeuille uit vijftien objecten met in totaal 191.699 vierkante meter op- en overslagruimte en 20.872 vierkante meter kantoren, die gelegen zijn op 393.560 vierkante meter grond.

 

Uitbreiding portefeuille
Van twee dc’s in Venray (Transoflex) en Venlo (Penske) liepen eind 2009 de huurovereenkomsten af. Deze panden staan nu leeg waardoor de gemiddelde bezettingsgraad van de vastgoedportefeuille het afgelopen jaar 95 procent bedroeg. Koos Pons, directeur van de VastgoedKompagnie dat Eurindustrial beheert, kondigde gisteren in Amsterdam tijdens de bekendmaking van de jaarcijfers aan dat hij actief op zoek gaat naar uitbreiding van de beleggingsportefeuille in logistiek vastgoed. Ook wordt gezocht naar nieuwe huurders voor de twee leegstaande panden.

 

Groeiverwachting
Eurindustrial verwacht verder dat beleggers weer interesse gaan krijgen in logistiek vastgoed. Eind 2009 werden namelijk signalen afgegeven door beleggers dat uitbreiding van beleggingen in vastgoed weer in overweging wordt genomen. Eurindustrial verwacht daarom dat in het boekjaar 2010 een groei van zowel het belegd vermogen en het eigen vermogen mogelijk is.

 

Nieuwe bestuursleden

Koos Pons (64), geestelijk vader van Eurindustrial, kondigde gisteren ook aan meldt Nieuwsblad Transport dat hij op termijn De VastgoedKompagnie gaat verlaten. Pons heeft twee de twee makelaars Jan Brouns en Arthur Verkerk opgenomen in het bestuur. Brouns en Verkerk voeren in Utrecht het management over Ormix, een vastgoed investeringsmaatschappij en managementorganisatie.

 

Reageer op dit artikel