nieuws

AH laat online boodschappen ‘elektrisch’ afleveren

Warehousing

De Nijmeegse wethouder Jan van der Meer heeft gisteren bij Cornelissen Transport de eerste elektrische bezorgtruck voor de distributie van online bestelde boodschappen aan huis in gebruik genomen. Het stille voertuig levert in de regio Nijmegen onder andere boodschappen af die online zijn besteld via Albert.nl, etos.nl en gall.nl. Eind 2010 wil Cornelissen zeven elektrische bezorgtrucks inzetten.

AH laat online boodschappen ‘elektrisch’ afleveren
De Nijmeegse wethouder Jan van der Meer (GroenLinks) nam gisteren de elektrische bezorgtruck van Cornelissen Transport officieel in gebruik

Tijdens de ingebruikname van het elektrische voertuig kondigde Cornelissen-directeur Matthijs Zwart aan dat er in 2012 vijfentwintig voertuigen in de regio Nijmegen gaan rijden voor de bezorging van online bestelde boodschappen. "Het is nieuw dat deze elektrische trucks op deze schaal worden ingezet. We kijken ook verder dan de regio Nijmegen en hopen dat als dit project succesvol verloopt een verdere doorbraak van deze trucks plaatsvindt in de rest van Nederland. Het is namelijk cruciaal dat we de keten van leverancier, distributeur tot aan de consument verder verduurzamen."

 

Zonnecellen

De lithium-ion batterijen van de bezorgtrucks, die een range hebben tot 160 kilometer, worden opgeladen via een oplaadstation op het terrein van Cornelissen Transport in Nijmegen-West. Het opladen van de batterijen duurt zes tot acht uur. "We zijn nu aan het kijken of we op termijn via zonnecellen op het dak de elektriciteit kunnen opwekken voor deze trucks."

 

Hoge aanschafwaarde 

De relatief hoge aanschafkosten van rond de 128.000 euro van een elektrische bezorgtruck worden volgens de initiatiefnemers goedgemaakt door de lage kosten voor brandstof en onderhoud. Klanten van onder meer Albert Heijn, Etos en Gall & Gall betalen dan ook niet méér voor hun online bestelde boodschappen dan voorheen. Bovendien heeft de truck ook allerlei privileges in de binnenstad, zoals het beleveren van boodschappen na de venstertijden.

 

Duurzame transportketen

Cornelissen Transport stelt dat het een van de eerste ondernemers in Nederland is die op deze schaal in samenwerking met Albert Heijn investeert in een duurzame transportketen voor goederen vanaf de leverancier tot bij de klanten thuis. De elektrische bezorgwagen was de laatste ontbrekende schakel en zorgt bij de last mile naar de eindconsument voor een schone, veilige en stille stadslogistiek. De Stadsregio Arnhem Nijmegen zorgde voor een voorfinanciering. Ook de gemeente Nijmegen en de provincie overwegen financiële ondersteuning voor dit initiatief van de Nijmeegse logistiek dienstverlener.

 

LinX-project

De bezorgwagens maken deel uit van het project LinX van Cornelissen Transport, waarvoor een bedrag van 2 miljoen euro is uitgetrokken. LinX staat voor slimme overslag en distributie van goederen, via één distributiepunt aan de rand van de stad in Nijmegen-West. Die ‘terminal’ is altijd open en hoeft geen rekening te houden met venstertijden.

 

Aardgastrekker

De aanvoer van goederen gebeurt met Euro5 trucks of de Lange Zware Vrachtwagen (LZV), deze laatste truck kan veertig blokpallets kan vervoeren. Gebruik van deze Ecocombi resulteert in dertig procent minder vrachtverkeer en uitstoot van schadelijke stoffen op de snelweg.

Vervolgens wordt de beste ‘last mile’ oplossing gekozen. Op de terminal wordt de lading omgekoppeld (overgezet) op een Mercedes-Benz Econic, een schone, stille en veilige aardgastrekker.

 

Simon Loos

Cornelissen beschikt nu over één aardgastrekker, waarmee het bedrijf de bevoorrading van de Albert Heijn winkels in de regio Nijmegen verzorgt. Ook logistiek dienstverlener Simon Loos maakt sinds kort gebruik van dezelfde aardgastrekker waarmee het negen winkels van Albert Heijn in Rotterdam voor een deel bevoorraadt.

 

Honderd kratten

De thuisbezorging met de elektrische bezorgwagen levert ook winst op. Per bezorgwagen worden vijftig ritten van klanten per week bespaard. Een bezorgtruck kan honderd kratten met boodschappen vervoeren Dit aantal kan nog opgeschaald worden naar tweehonderd. "De duurzame keten vanaf het moment dat de LZV vertrekt vanaf het AH dc in Tilburg tot aan de eindlevering van de boodschappen door de elektrische bezorgwagen is hiermee rond", aldus Zwart.

 

Verwerken retourstromen

Op de terminal in Nijmegen-West komt ook een sorteercentrum. Alle voertuigen nemen bij aflevering retourstromen terug die daar verwerkt en gesorteerd worden. Ook dit resulteert in een afname van het aantal voertuigbewegingen.

 

Ambassadeur

Eric Janse de Jonge, Ambassadeur Stedelijke Distributie, die ook aanwezig was bij de ingebruikname van de elektrische bezorgtruck onderstreepte het belang van dit duurzame project. "Op dit soort initiatieven zitten we te wachten. Het is namelijk een schoon, duurzaam en ook nog eens veilig voertuig met dank aan de dode hoek spiegel voorzieningen op dit voertuig. Ik hoop dan dat dit initiatief elders in het land overgenomen wordt."

Janse de Jonge is tevreden over het aantal alternatieve stadsdistributieprojecten die op dit moment in Nederland ontplooid worden. "Het is alleen jammer dat in het oosten en noorden nog maar weinig gebeurt op dit vlak. De lokale overheden zouden meer reclame moeten maken voor de aanpak van stedelijke distributie."

 

[fotoalbum]

 

 

Reageer op dit artikel