nieuws

Arbeidsinspectie dreigt met verbod op zandcementvloer

Warehousing

De Arbeidsinspectie overweegt een algemeen verbod op het leggen van zandcementvloeren. Dit vloertype wordt hoofdzakelijk in de woningbouw toegepast en sporadisch ook in magazijnen en distributiecentra. ‘Jaarlijks ontwikkelen duizenden bouwvakkers hierdoor rugklachten en hebben kans op longkanker door vrijkomend kwartsstof’, aldus een nieuwsbericht in de Telegraaf.

Arbeidsinspectie dreigt met verbod op zandcementvloer
Magazijnvloer

Volgens de Arbeidsinspectie is het leggen van een zandcementdekvloer fysiek veel te belastend voor bouwvakkers. De zandcementmortel wordt volgens de inspectie nog veel te vaak met de hand gemengd en met een kruiwagen naar binnen gereden. De vloer wordt dan vervolgens op de knieën handmatig met een rei geëgaliseerd en na aandroging geschuurd. Bij dit schuren komt onvermijdelijk veel kwartsstof vrij. Die mogelijk kankerverwekkend is. Kwarts komt onder andere voor in cement, beton, gips en baksteen.

 

Magazijnvloeren

Ingenieur Rick Seppen van Buro Vloeradvies heeft zo zijn bedenkingen bij het voorgenomen verbod op zandcementvloeren en speelt dit volgens hem bijna niet bij magazijnvloeren. Om te beginnen zijn veruit de meeste magazijnvloeren zogenoemde monolietvloeren (99 procent). Deze hebben een betonsamenstelling (mengsel van  zand, cement, grind en water) en worden vanwege de grote te leggen oppervlakken met gemotoriseerde kruiwagens (dumpers) gestort, of gegoten met zogenoemde betonpompen om sneller en fysiek minder belastend te werken. "Desondanks moet iedereen zich realiseren dat het leggen en storten van vloeren tot de zware beroepen hoort. Ook stofvorming bij schuurwerkzaamheden is eenvoudigweg niet te vermijden."

Reageer op dit artikel