nieuws

Aanbod logistiek vastgoed stijgt 30 procent

Warehousing

De beschikbaarheid van logistiek vastgoed in Nederland is vorig jaar met 30 procent toegenomen tot 1,5 miljoen vierkante meter. De gemiddelde leegstand bedraagt nu 7,5 procent. Dat blijkt uit een rapport van CB Richard Ellis over de logistieke vastgoedmarkt.

Aanbod logistiek vastgoed stijgt 30 procent
Aanbod logistiek vastgoed stijgt 30 procent

Het leegstandspercentage in Zuid-Nederland ligt fors hoger. Dat komt vooral door speculatieve bouw van distributiecentra in Venlo, Bergen op Zoom, Breda, Roosendaal en Tilburg die in de crisistijd werd opgeleverd. De opname daalde vorig jaar 15 procent tot 615.000 m2, hetzelfde niveau als in 2004 en 2005. CBRE noemt het alarmerend dat de opname vooral plaatsvond in de eerste jaarhelft. De minste opname vond plaats in het laatste kwartaal van 2009.

 

Huurprijs gedaald

De gemiddelde huurprijs is licht gedaald, vooral door de een lagere opname op dure locaties als Schiphol. De tophuren zijn alleen in Venlo en West-Brabant gedaald. CBRE merkt daarbij op dat de incentives overal flink zijn gestegen. De grootste huurprijsdaling deed zich voor bij verouderde distributiecentra: de huurprijzen doken hier onder de 40 euro per vierkante meter per jaar.

 

Harde klappen

De beleggingsmarkt kreeg hardere klappen. De eerste drie kwartalen vond er nauwelijks activiteit plaats. Dankzij een aantal grote transacties in het laatste kwartaal kwam het niveau toch nog uit op 420 miljoen euro, 20 procent minder dan in 2008. Grootste transactie was de verkoop door PEPR van drie Nederlandse objecten (127.000 m2) voor 66,3 miljoen euro aan AEW Europe, aldus CBRE.

 

Goede kansen voor Zuid-Nederland

CBRE dicht de logistieke vastgoedmarkt in Zuid-Nederland niettemin goede kansen toe. De leegstand zal op termijn worden ingevuld, ‘doordat de handels- en doorvoervolumes verder aantrekken en de consolidatie– en moderniseringsslag in de logistieke sector onverminderd doorgang vindt’. Dit gaat wel in toenemende mate ten koste van oudere en minder goed bereikbare objecten, waarvoor herontwikkeling vaak de enige oplossing is.

 

Als de leegstand zichtbaar daalt, zal de beleggingsactiviteit toenemen. CBRE: ‘Vooral de moderne sites die nu nog leeg staan in het zuiden van het land bieden daarbij perspectief voor meer opportunistisch ingestelde beleggers.’

 

Bron: vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel