nieuws

Norm verplicht uniforme labelling voor chemische stoffen

Warehousing

Uiterlijk op 1 december 2010 wordt het nieuwe Globaal Harmonisatie Systeem (GHS) van kracht voor Europese chemiebedrijven. De Europese Unie (EU) sluit hiermee aan op de wetgeving die in een groot aantal niet-Europese landen al geldt.

Norm verplicht uniforme labelling voor chemische stoffen
EU GHS etiketlabel

De nieuwe EU-GHS-norm zal ertoe bijdragen dat chemische stoffen wereldwijd op dezelfde manier worden geïdentificeerd, geclassificeerd en geëtiketteerd. 
    

Wijzigingen

De Europese invoering van GHS betekent dat etiketteersystemen van chemische bedrijven in Europa de volgende wijzigingen moeten ondergaan:

De Risk- en Safety-aanduidingen van de Stoffenrichtlijn maken plaats voor Hazard-en Precautionary-aanduidingen (respectievelijk gevarenaanduiding en voorzorgsmaatregelen). Het systeem introduceert nieuwe pictogrammen. De oude pictogrammen met oranje achtergrond verdwijnen en daarvoor komen nieuwe pictogrammen in een rode ruit in de plaats. Het is niet langer toegestaan om zwarte ruiten te gebruiken of om voorgedrukte rode ruiten leeg te laten. De nieuwe wet vereist minimale etiketafmetingen van de pictogrammen ten opzichte van de verpakkingsinhoud. EU-GHS introduceert de signaalwoorden ‘danger’ voor de meest gevaarlijke categorie binnen een klasse, en ‘warning’ voor de minder gevaarlijke categorie binnen die klasse.

 

Etiketten

Het nieuwe etiketteersysteem van Toshiba TEC en Graphicall Systems (zie foto) is een turnkeyoplossing. Om zo flexibel mogelijk te kunnen omgaan met de nieuwe pictogrammen en het bijbehorende rode kader, kan het systeem deze zelf in kleur printen. Door gebruik te maken van thermotransfertechnologie, bereikt dit printsysteem afdruksnelheden van meer dan 200 mm per seconde en verwerkt het nagenoeg elk etikettenmateriaal. Door toepassing van de unieke ‘ribbon-save’-technologie zijn de kosten per afdruk volgens de leveranciers lager dan bij andere technologieën als inkjet- of laserprinting. De speciale samenstelling van de thermotransferlinten zorgt voor een perfecte, krasvaste en duurzame afdruk op kunststof etiketten. De bijhorende software bevat de nieuwe EU-GHS-informatie in 23 talen. Hierdoor kunnen chemische bedrijven hun etiketten eenvoudig samenstellen en printen conform GHS.

 

Inbeslagnames

In de loop der jaren zijn er verschillende regionale systemen ontstaan om chemische stoffen bij handel en transport te classificeren en te etiketteren. Het gevolg is dat een stof in Mexico als ‘extreem giftig’ werd betiteld, terwijl dezelfde stof in de EU als ‘licht giftig’ gold. Dat betekende dat chemische bedrijven per afzetmarkt hun etikettering moesten aanpassen om boetes en inbeslagnames te voorkomen. GHS zorgt voor een uniforme classificatie en labelling van chemische stoffen en draagt daarmee bij aan een verhoging van de algemene veiligheid. Nu duidelijk is dat GHS ook binnen de EU wordt ingevoerd, raadt Toshiba TEC chemische bedrijven aan vanuit veiligheidsoogpunt en vereenvoudiging van de labelling om zo snel mogelijk over te stappen op het nieuwe systeem.

Reageer op dit artikel