nieuws

Logistieke topman verdedigt V&D in rechtzaal

Warehousing

Vroom & Dreesmann hangt een geldboete van 60.000 euro boven het hoofd wegens het blootstellen van haar personeel en winkelend publiek aan asbest. Dat eiste de officier van justitie maandagmiddag voor de rechtbank in Alkmaar. Logistieke topman van V&D, Theo Heemskerk, mocht in de rechtbank uitleg geven.

Logistieke topman verdedigt V&D in rechtzaal
Theo Heemskerk verdedigt V&D in rechtzaal

De afgelopen jaren deden verschillende bureaus onderzoeken naar de aanwezigheid van asbest in een pand van V&D in Hoorn. Uit het laatste onderzoek bleek dat sanering dringend noodzakelijk was. V&D was dat ook van plan, maar dan wel pas na het bekende Prijzencircus. Zover kwam het echter niet, want het nevengebouw werd op last van de arbeidsinspectie op 13 maart 2008 gesloten, twee weken voor de start van de voordeelweken.

 

Onduidelijkheid over gezondheidsrisico 

Volgens Theo Heemskerk, directeur Operations & Logistiek en de procesvertegenwoordiger van V&D, was de sloopvergunning ten tijde van de sluiting al aangevraagd. "Wij maakten uit het onderzoeksrapport niet op dat het gezondheidrisico dusdanig groot was dat we de deuren meteen moesten sluiten. Daarom hebben we besloten pas na het Prijzencirus, voor V&D de drukste weken van het jaar, tot actie over te gaan", aldus Heemskerk, die naast zijn functie bij V&D ook juryvoorzitter is van de Logistiek Manager van het Jaar verkiezing.

 

‘Calculerende verdachte ‘

De officier van justitie noemde V&D een ‘calculerende verdachte’. Heemskerk gaf voor de rechtbank aan dat V&D te goeder trouw handelde en zei van de kwestie te hebben geleerd. "Dit overkomt ons niet nog een keer. We zijn er beleidsmatig heel zorgvuldig mee bezig en nemen geen enkel risico voor de toekomst."

 

Onvoldoende maatregelen

De officier achtte bewezen dat de dependance van een filiaal van het warenhuis in Hoorn handelde in strijd met de Arbeidsomstandighedenwet. Volgens de officier was de directie er van op de hoogte dat zich asbest bevond in de plafondplaten. Het bedrijf nam echter geen of onvoldoende maatregelen om te voorkomen dat werknemers en winkelend publiek werden blootgesteld aan kankerverwekkende stoffen. "Het zijn ernstige feiten", aldus de officier. "Het is algemeen bekend dat asbest een gevaarlijke stof is, daarom is het zo erg dat er uiterst laakbaar is gehandeld." De uitspraak is over twee weken.

 

Bron: De Telegraaf.nl

Reageer op dit artikel