nieuws

Lidl voorkomt instorten besneeuwd dak

Warehousing

In een snijdende noordoosterwind schepten enkele tientallen mannen containers vol sneeuw van het dak van het distributiecentrum van de Duitse grootgrutter Lidl in Heerenveen. “Heel verstandig”, reageert dakexpert Sjoerd van Vloten. “Bedrijven onderschatten het gevaar.”

Lidl voorkomt instorten besneeuwd dak
Lidl sneeuw dak dc

Lidl haalde de sneeuwlaag van het ruim dertigduizend vierkante meter grote dak om det voorkomen dat het instort als er meer neerslag komt. Op het dak lag zo’n tien tot vijftien centimeter sneeuw. Medewerkers van de sloopbedrijven Van Hal in Nieuwleusen en Hein Heun in Enschede klaarden de klus in een ijzige kou. Het bedrijf liet zes torenkranen vanuit Wagenborg Nedlift komen, dit meldt Persbureau Noordoost.

    

Platte daken

"Sneeuw op het dak is al heel snel erg gevaarlijk, zeker op die platte daken van warehouses", waarschuwt Sjoerd van Vloten van het gelijknamige logistiek en facilitair adviesbureau. "Bedrijven onderschatten het gewicht van een pak sneeuw nogal eens. Bij een centimeter of 10 a 15 moet je inderdaad al aan het sneeuwruimen slaan. Zeker als de weersverwachtingen op nog meer sneeuw duiden. Enkele centimeters sneeuw extra is zo gevallen in de nacht en daar staat niet altijd iedereen bij stil als ze liggen te slapen, vanaf 20 centimeter is het gevaar van instorten heel groot".     

 

Smeltwater richt grote schade aan

Behalve het gewicht van de sneeuw is er nog een gevaar: het smelwater. "Smeltwater gaat in kieren en scheuren zitten. Zeker als het overdag iets dooit en het ’s nachts weer opvriest, kan het erg veel schade aan het dak en het pand aanrichten." Van Vloten raadt dan ook aan om daken zoveel mogelijk sneeuwvrij te (laten) maken.

Reageer op dit artikel