nieuws

FNV start actie tegen uitbuiting AH-uitzendkrachten

Warehousing

FNV Bondgenoten is een actie gestart tegen uitbuitingspraktijken van Poolse uitzendkrachten die werken in distributiecentra van Albert Heijn en andere supermarktketens. FNV-bestuurder Lex Makkinje stelt dat Polen die zijn aan-genomen door uitzendbureau E&A Logistiek onvoldoende op hun rechten worden gewezen.

FNV start actie tegen uitbuiting AH-uitzendkrachten
Poolse uitzendkrachten in AH dc's zijn door hun uitzendbureau E&A niet op hoogte gebracht van hun rechten

Volgens Makkinje gaat het om een groep van rond de achthonderd Poolse magazijnmedewerkers die voor een groot deel werkzaam zijn in de AH dc’s in onder andere Tilburg, Geldermalsen, Zwolle en Zaandam. "E&A heeft ze in Polen geworven en vervolgens hier naar toe gehaald met daarbij wel allerlei onredelijke beperkingen in hun bewegingsvrijheid. Zo moesten ze verplicht gebruik maken van een bus die E&A beschikbaar had gesteld. Reizen met eigen vervoersmiddels mocht niet. Deze mensen zijn dus met opzet klein gehouden want ze moeten in alle vrijheid kunnen bepalen op wat voor een manier ze naar Nederland willen afreizen."

 

Koppelverkoop huisvesting 

Ook bepaalde E&A in welke flat of recreatiewoning de Polen werden gehuisvest. Makkinje hierover: "Ze komen met z’n vieren of zessen in een woning en moeten vervolgens per persoon per week tachtig euro betalen aan E&A. Die verdient daar dus goed want eigenlijk is er dus sprake van pure koppelverkoop."

Ook bij ziekmelding houdt E&A er volgens Makkinje rare praktijken op na. "Als een uitzendkracht ziek wordt mag die zich pas op de tweede dag melden bij de huisarts onder begeleiding van een medewerker van E&A."

 

AH geschrokken

Albert Heijn is inmiddels op de hoogte van de praktijken van het Pools-Nederlandse uitzendbureau en heeft FNV Bondgenoten toegezegd alle medewerking te verlenen bij de actie om de Poolse dc-medewerkers te wijzen op hun rechten en plichten. "AH is geschrokken en geeft onze mensen nu ook alle ruimte in zijn dc’s toe om de Poolse magazijnmedewerkers voor te lichten over hun rechten. We organiseren de komende tijd een spreekuur voor ze en een jurist zal hun arbeidscontracten doorlichten."

 

ABU-lid

Makkinje verbaast zich over de praktijken van E&A. "Dit uitzenbureau is NEN gecertificeerd en de zusterorganisatie Luba is nota bene lid van de ABU (de branchevereniging voor uitzendondernemingen, red.)." Albert Heijn, E&A en FNV Bondgenoten hebben vorige week overleg gehad over de hele situatie rondom de Poolse magazijnmedewerkers. "E&A en ook moederorganisatie Luba hebben toegezegd dat ze de klachten serieus nemen en dat ze ook actie gaan ondernemen. Laat onverlet dat we onze actie in de dc’s gewoon door laten gaan."

 

Inktvlekwerking 

Volgens Makkinje vinden deze uitbuitingspraktijken ook plaat in dc’s van andere supermarktketens. "We hebben er een paar op de korrel. Bovendien zijn er meerdere uitzendbureaus in Nederland die dezelfde praktijken op na houden als E&A. Ik verwacht dan ook dat er een inktvlekwerking zal uitgaan van deze actie."

E&A heeft nog niet gereageerd op de actie van FNV Bondgenoten. 

 

Reageer op dit artikel