nieuws

Aanbod logistieke panden stijgt naar recordhoogte

Warehousing

Het aantal onverhuurde logistieke panden is in 2009 naar recordhoogte gestegen. Naast het grote aanbod van bestaande panden, is ook het aanbod van nieuwe logistieke bedrijfsruimte toegenomen. Van de circa 770.000 vierkante meter nieuwe grootschalige logistieke bedrijfsruimte die in 2009 werd opgeleverd, was per 1 januari nog 260.000 vierkante meter onverhuurd.

Aanbod logistieke panden stijgt naar recordhoogte
Het aanbod van logistiek vastgoed steeg in 2009 naar een recordhoogte

Deze cijfers zijn afkomstig uit het jaarlijkse onderzoek van Troostwijk Research naar ontwikkelingen op de Nederlandse bedrijfsruimtemarkt, waarvan het rapport later dit kwartaal zal verschijnen.

 

Invloed crisis

Onder invloed van de kredietcrisis en de economische teruggang steeg het aanbodniveau in 2009 tot een recordhoogte. Vooral de sector transport en logistiek werd hard geraakt. Het aanbod van logistiek vastgoed steeg in 2009 met veertig procent tot circa 2,1 miljoen vierkante meter. Het aanbod van overige bedrijfsruimte nam met 31 procent toe tot 8 miljoen vierkante meter.

 

Aanbodstijging hotspots

Op regionaal niveau werd de grootste aanbodstijging geregistreerd in de logistieke hotspot regio’s Tilburg (+87%), Venlo (+72%) en Rivierenland (+80%). Alleen in de logistieke regio Arnhem/Nijmegen en in Zuid-Limburg was sprake van een aanboddaling.

Toch is volgens het rapport van Troostwijk Research in 2009 nog circa 770.000 vierkante meter nieuwe grootschalige logistieke bedrijfsruimte (vanaf 10.000 vierkante meter) in gebruik genomen. Dit betreft echter voor het grootste deel in 2008 opgestarte projecten.

 

Dalende vraag

De vraag naar logistiek vastgoed is in 2009 echter sterk afgenomen. Het aanbod in nieuw gerealiseerde grootschalige logistieke bedrijfsruimte (opgeleverd vanaf 2008) nam daardoor toe tot circa 350.000 vierkante meter per 1 januari 2010. Dit aanbod bevindt zich verspreid over diverse locaties in Nederland. In de loop van 2009 nam het aantal nieuwe projecten sterk in omvang af.

Troostwijk heeft in bovengenoemde cijfers de logistieke centra gerealiseerd door eindgebruikers zelf (eigen bouw) niet meegenomen.

 

Overcapaciteit

Volgens de opstellers van het onderzoek zal de oplevering van nieuwe logistieke centra in 2010 fors lager uitkomen dan in voorgaande jaren: "Ontwikkelaars geven aan dat de verhuur momenteel nog zeer moeizaam verloopt. Diverse logistieke dienstverleners hebben 2009 niet overleefd of kampen nog met overcapaciteit", aldus senior researcher Jeroen den Ouden van Troostwijk Taxaties.

 

Consolidatietrend

Door het opdrogen van de ontwikkelingspijplijn, een aantrekkende wereldhandel en de consolidatie– en concentratietendens in de logistieke sector zal volgens Den Ouden naar verwachting een groot deel van de nieuwbouw die momenteel nog wordt aangeboden, in 2010 door de markt worden opgenomen.

Reageer op dit artikel