nieuws

VMBO-ers ruiken aan het vak Logistiek

Warehousing

Deze week waren 14 derde klas VMBO-ers van het Scala College uit Alpen aan den Rijn te gast bij VTL Erkend Opleider Verkeersschool Bremmer. Daar mochten zij kennis maken met vrachtauto- en vorkheftruck rijden. Met deze ‘doen- workshops’ konden de leerlingen een praktisch kijkje nemen in de sector transport en logistiek.

VMBO-ers ruiken aan het vak Logistiek
VMBO-VTL

Het merendeel van de leerlingen heeft nog geen definitieve keuze gemaakt voor een vervolgopleiding. Mochten ze kiezen voor transport en logistiek dan kunnen ze via VTL een opleidingstraject volgen. Het bezoek van de leerlingen was in het kader van de praktische sectororiëntatie (pso) die het Scala College jaarlijks organiseert. Leerlingen maken zo kennis met de praktijk van diverse sectoren. Het opleiden van jongeren en aan het werk helpen in de sector is een belangrijke taak van VTL. Instroom van jonge mensen in de sector is voor in de toekomst hard nodig, want de sector transport en logistiek verwacht een totale behoefte aan 55.000 chauffeurs tot 2015.

 

Proefondervindelijk

De leerlingen kregen als bijrijder in een vrachtauto de kans om het verkeer vanuit de vrachtautocabine te ervaren. Hierbij was extra aandacht voor de ‘dode-hoek’ van een vrachtauto. Tijdens het meerijden werd het de leerlingen duidelijk dat de vele spiegels op een vrachtauto een reden hebben. Een chauffeur moet andere weggebruikers goed in de gaten kunnen houden. Bij het onderdeel vorkheftruckrijden kregen de leerlingen onder andere de opdracht om zo snel mogelijk pallets met de heftruck kaarsrecht te stapelen. Sommige leerlingen hadden hier geen enkel probleem mee, anderen zouden nog wel een paar lessen nodig hebben.

 

Reageer op dit artikel