nieuws

Sceptische reacties ‘Wallonië beste vestigingsregio

Warehousing

De Franstalige Belgische streek laat in een top-61 van belangrijke Europese logistieke regio’s Nederlandse hotspots ver achter zich, blijkt uit een recent verschenen rapport van Cushman & Wakefield. Nederlandse experts reageren zonder uitzondering sceptisch op dit onderzoek.

Sceptische reacties ‘Wallonië beste vestigingsregio
De regio Wallonië scoort volgens een onderzoek van Cushman & Wakefield bijzonder goed als geschikte vestigingslocatie voor EDC's

Uit het onderzoek dat gebaseerd is op macro-economische parameters als bereikbaarheid, kosten en arbeidskrachten, blijkt dat Wallonie (lees: Luik) vooral scoort op haar gunstige geografische ligging en bereikbaarheid waardoor de belangrijkste Europese markten goed bereikbaar zijn. Ook zijn de grond- en bouwkosten voor een warehouse in deze regio laag. Hetzelfde geldt voor de arbeidskosten.

 

Niet verrassend

Volgens de opstellers van het rapport laat Wallonië vooraanstaande logistieke regio’s als de Vlaams-Belgische provincie Limburg, Hainaut (Charleroi) en Nord-Pas-de-Calais achter zich. Uit eerdere soortgelijke onderzoeken van Cushman & Wakefield in 2004 en 2006 kwamen deze regio’s ook al als beste vestigingslocatie voor EDC’s naar voren.

 

Matige score

Voor de positie van de Nederlandse logistieke hotspots is het zoeken geblazen. Noord-Limburg met Venlo is terug te vinden op de 23ste plaats en Noord-Brabant (Eindhoven) bivakkeert op een 31ste plaats. Mainport Rotterdam moet zich tevreden stellen met een schamele 37ste plaats.

 

Veel congestie

Het onderzoek stelt dat de Nederlandse logistieke hotspots tegenvallen vanwege de relatief hoge grondkosten als wel de hoge prijs die betaald moet worden voor de nieuwbouw van een distributiecentrum. Daarnaast wordt het fileprobleem in met name de Randstad als een groot nadeel beschouwd en valt de beschikbaarheid van arbeidskrachten vaak tegen in een periodes van sterke economische groei.

Cees Nuijten van NV Rewin West-Brabant heeft zo zijn twijfels over de uitkomsten van dit onderzoek. "Wallonië is een zwaar door Brussel gesubsidieerde regio. Als er iets mis is met de infrastructuur dan gaat er veel subsidie naar toe. Ik vraag mij echter af hoe Wallonie zich over tien jaar staande houdt tussen de conurrentie als het geen beschikking meer heeft over die subsidies."

 

Verbazingwekkend

Kees Verweij van Business Unit Mobiliteit en Logistiek van TNO vindt de uitkomsten verbazingwekkend. "Er zijn nog altijd veel overzeese multinationals die liever kiezen voor een EDC in Nederland dan in Wallonië. Daarom komen de cijfers in het rapport mij in eerste instantie onlogisch over. "

 

Stakingsgevoelige regio 

Ook Roy Lenders, vice President Global Supply Chain Management, plaatst de nodige vraagtekens bij de conclusies van het Cushman & Wakefield-rapport. "Dit rapport is een voorbeeld waarin de opdrachtgever bepaalt dat zijn eigen regio er goed moet uitkomen. Mijn ervaring is dat veel internationale verladers Frankrijk en het Franstalige deel van Belgie mijden vanwege sterke percepties die in hun thuisland bestaan over de grote stakingsgevoeligheid, de moeilijkheden op het gebied van de arbeidsregels en het gegeven dat het lastig zaken doen is met de overheden aldaar."

 

Opkomst Duitse regio’s

De opstellers van het onderzoek voorspellen dat het steeds verder verschuiven van de Europese markten richting Centraal-Europa er voor zal zorgen dat in de toekomst de Duitse logistieke regio’s als Düsseldorf en Keulen de koppositie van Luik en Belgische Limburg zullen overnemen. "Desalniettemin zullen beide Belgische regio’s een sterke nummer 1 en 2 positie blijven innemen", stellen de onderzoekers.

Roy Lenders denkt hier anders over:  "Gezien het feit dat alle regio’s die in of dichtbij Duitsland erg goed scoren, lijkt het erop dat de factor "dichtbij klant" met een erg groot gewicht is meegenomen in de studie. Het lijkt er zelfs op dat de geografische locaties met de klantverdeling als uitgangspunt is genomen bij de EDC-locatie bepaling."

 

Rotterdam sterker 

Volgens Lenders moet je bij een goede EDC locatie bepaling niet alleen kijken naar de outbound flows, maar ook naar de inbound flows. "Zeker in de wereld van vandaag waar veel inbound flows niet meer uit de nabije buurt komen maar vanuit Azië. In een dergelijke studie zouden regio’s rondom Rotterdam, Schiphol en Antwerpen veel sterker naar voren zijn gekomen. In de studie criteria zie je dit ook terug. Accessibility heeft een gewicht van 29 procent gekregen terwijl supply slechts voor 9 procent meetelt. Niet echt een gewichtsverdeling die bij een echt EDC hoort, maar meer eentje voor toepassing bij een RDC."

 

Natuurlijke achterbasis

De reden dat Wallonie zo goed scoort in deze ranking is volgens de Waalse minister van Economie, Jean-Claude Marcourt, het gegeven dat zijn regio, "de natuurlijke achterbasis is van de havens van Antwerpen en Rotterdam."

 

Ongeloofwaardig verhaal 

NDL/HIDC-directeur Dirk ’t Hooft vindt dat het onderzoek onzin voorschotelt. "Het is een ongeloofwaardig verhaal dat de hele supply chain wereld op een verkeerd been zet. Het is niet zo dat Wallonië alleen aan kop gaat. Vlaanderen en Nederland, blijkt ook uit eerdere onderzoeken, zijn kwalitatief beter en scoren hoger op bijvoorbeeld het vlak van reële supply chain kosten."  

Reageer op dit artikel