nieuws

Ansell Healthcare opent EDC bij Groep H. Essers in Genk

Warehousing

Fabrikant van persoonlijke beschermingsproducten Ansell Healthcare heeft gisteren voor de divisie Professional Healthcare, chirurgische en onderzoekshandschoenen voor medisch personeel, een nieuw EDC in gebruik genomen bij logistiek dienstverlener Groep H. Essers in het Belgische Genk. Essers en Ansell hebben hiervoor een overeenkomst getekend voor de duur van in eerste instantie drie jaar.

Ansell Healthcare opent EDC bij Groep H. Essers in Genk
Ansell Healthcare opende gisteren bij Groep H. Essers in Genk een nieuwe Europees distributiecentrum

Het Europese distributiecentrum (EDC) voor Ansell Healthcare is vanaf 1 januari 2010 volledig operationeel en zal goed zijn voor vijftig extra arbeidsplaatsen. Vanuit het distributiecentrum, dat een omvang heeft van 10.800 vierkante meter, zal de marktleider op het gebied van onder andere chirurgische en onderzoekshandschoenen, de transport- en logistieke activiteiten verzorgen tussen de verschillende productie-faciliteiten, leveranciers en klanten in Europa, Afrika en het Midden-Oosten.

 

Concentratie België

De dc-vestiging in Genk wordt ingebruik genomen exact één jaar na de opening van haar Europees distributiecentrum voor een andere divisie namelijk Occupational Healthcare (industriële handschoenen) in Aalst. “België is goed gesitueerd voor ons want voor ons belangrijke landen als Frankrijk en Duitsland zijn van hieruit goed bereikbaar. Bovendien komt meer dan negentig procent van onze handschoenen binnen via de haven van Antwerpen”, Werner Heintz, Senior Vice President en Regional Director van Ansell EMEA. “Bovendien speelde mee bij onze locatiekeuze dat Genk centraal in de logistieke banaan van Europa ligt en gunstig is gelegen ten opzichte van de voor ons belangrijke markten. Bovendien kan Essers hier ons drie modaliteiten aanbieden, waardoor we bijvoorbeeld straks in staat zullen zijn om klanten in Italië te bevoorraden via het spoor”, zegt Heintz’ collega René Manders die operationeel directeur EMEA is bij Ansell.

 

Volumegroei opvangen

Tot nu toe is de Europese distributie van de producten van de divisie Professional Healthcare van Ansell georganiseerd in twee distributiecentra, in Frankrijk (Cergy) en Duitsland (Wuppertal). Door de centralisatie van zijn logistieke activiteiten in Genk, gelegen in de Belgische provincie Limburg, wil Ansell zijn concurrentiepositie verbeteren en kan het bedrijf bovendien zijn logistiek optimaliseren en stroomlijnen. “Tussen 2003 en 2009 hebben we in deze markt van medische handschoenen een volumegroei meegemaakt van 64 procent. Om die groei op te kunnen vangen, is centralisatie van onze distributieactiviteiten een absolute must”, aldus Manders.

 

Reductie transporteurs

Het centraliseren van warehousing- en fulfillmentactiviteiten bij Groep H.Essers gaat ook gepaard met het optimaliseren van het transport. Zo wordt als gevolg van de centralisering het aantal transporteurs dat werkzaam is voor de divisie Professional Healtchare in de EMEA-regio teruggebracht van zeventien naar vijf. Eén daarvan is dus Groep H. Essers, die het transport voor Frankrijk en Duitsland op zich neemt. “Ansell huurt dus niet alleen een magazijn van ons, we zorgen er ook voor dat ze inzicht krijgen in onze track en trace processen en hoe wij omgaan met onze WMS en TMS oplossingen”, benadrukt Ivo Maréchal, CEO van Groep H. Essers.

 

Miljoenen investering

Als het dc in januari operationeel is, dan beschikt het over een capaciteit om tot 100 miljoen handschoenen per maand te verwerken. Essers heeft voor de partnership met Ansell zelf een investering gedaan van 3,5 miljoen euro. De overeenkomst die beide partijen zijn aangegaan, is in eerste instantie voor de duur van drie jaar. “Onze intentie is echter om bij tussentijdse evaluaties te kijken of het mogelijk is om deze samenwerking te verlengen”, benadrukken Manders en Maréchal.

 

Reageer op dit artikel