nieuws

Wavin stelt met nieuw WMS juiste prioriteiten

Warehousing

Begin dit jaar ging Wavin in Hardenberg live met een nieuw WMS. Op de beurs vertelde Logistiek Manager Wim Pranger over de voordelen die hier inmiddels mee zijn bereikt. “We zien nu realtime of de transportplanning wordt gehaald en of hiervoor in het magazijn de juiste prioriteiten worden gesteld.”

Wavin stelt met nieuw WMS juiste prioriteiten
links Richard Derix van mYuice, rechts Wim Pranger van Wavin

De implementatie van het nieuwe WMS maakt onderdeel uit van een wereldwijde SAP-implementatie door automatiseerder mYuice. In 2006 werd de ERP-basis geïmplementeerd en daarna werd per land ook WMS uitgerold.  Na de vestigingen in Duitsland en Italie was in januari dit jaar de productievestiging Hardenberg aan de beurt, waar Wavin onder andere kunststof leidingen produceert. In januari van dit jaar ging dit systeem live.

 

Outbound Picking Monitor

Een belangrijke functionaliteit voor Wavin is de zogenaamde Outbound Picking Monitor, vertelt Wim Pranger tijdens een presentatie op de beurs ICT&Logistiek. "Het is voor ons heilig dat transporten op tijd vertrekken. Met deze module ziet onze transportplanner welke laadtijden in gevaar dreigen te komen."

 

Direct zien welke pickorders een dreigende vertraging veroorzaken 

"Omdat het hele dc met RF is uitgerust, zie je ook direct door welke pickorders een dreigende vertraging wordt veroorzaakt", vult Richard Derix van mYuice aan. "Dit noemen wij de RF-monitor. Magazijnmedewerkers zien op hun RF-terminals direct welke orders prioriteit moet krijgen."

 

Laadproces flink verbeterd

Door de functionaliteit is het laadproces enorm verbeterd, stelt Pranger. "De transporttijden worden nagenoeg altijd gehaald, dus de betrouwbaarheid naar klanten is gestegen. Doordat mensen nu ook altijd aan de juiste orders werken is ook de warehouseproductiviteit afgelopen jaar gestegen, in ons buizenmagazijn met meer dan tien procent."

 

Single piece picking

Wim Pranger realiseert zich dat het een forse uitdaging was voor mYuice om alle bedrijfsprocessen met SAP te automatiseren. "We hebben een complex productportfolio met producten van verschillende formaten die zowel intern als buiten worden opgeslagen. We werken met bulkstromen die via rollerbanen lopen, voor andere producten zoals fittingen hanteren we single piece picking. We hebben dagelijks zeventig transporten, goed voor in totaal zo’n vierduizend orderregels." Richard Derix: "Gelukkig zijn we er goed in geslaagd om al die verschillende distributieprocessen op een juiste manier af te beelden in SAP."

Reageer op dit artikel