nieuws

TNO en Slimstock lanceren spend management-model

Warehousing

Kennisinstituut TNO en softwareleverancier Slimstock hebben een model ontwikkeld waarmee bedrijven structureel hun inkoop- en voorraadproces kunnen verbeteren. Johan Koning van Slimstock presenteerde het model in een volgepakt Theater Rood.

TNO en Slimstock lanceren spend management-model
Johan Koning van Slimstock

"Wie in deze zaal meet structureel de betrouwbaarheid van zijn leveranciers?", vraag Koning aan het begin van zijn presentatie. Niemand steekt z’n vinger op. Koning: "Slechts weinig bedrijven doen aan vendor rating, terwijl dat toch een wezenlijk onderdeel is van goed voorraadbeheer."

 

Om voorraden goed te kunnen beheren moet een bedrijf vijf stappen doorlopen: 1) assortimentsbeheer 2) betrouwbare voorraadgegevens 3) correcte masterdata 4) juiste processen voor voorraadbeheer en 5) afstemming met ketenpartners.

 

In de eerste stap, assortimentsbeheer, gaat het volgens Koning bij veel bedrijven al direct mis. "Als we bij een bedrijf een ABC-analyse maken van het assortiment zie je vaak een hele staart van producten die meer kosten dan ze opleveren." Om te checken welke artikelen extra aandacht behoeven heeft Walther Ploos van Amstel van TNO een assortimentsindex ontwikkeld.

 

Als een bedrijf het voor elkaar heeft om betrouwbare voorraadgegevens en masterdata te hebben, stap twee en drie uit het model, dan is de volgende stap om het voorraadbeheerproces in te richten. "Iedereen kent wel de Formule van Camp, maar zo’n regel is slechts heel beperkt toepasbaar. Zodra je met seizoenspatronen of promoties hebt te maken, heb je andere modellen nodig."

 

Naast bovengenoemd model is een ander product van de samenwerking tussen TNO en Slimstock een zogenaamde "opportunity assessment". Koning: "In een periode van vier tot vijf dagen maken we een analyse van de belangrijkste blokkades die er in een bedrijf zijn om tot goed spend management te komen." Een andere dienst is de "roadmap to excellence", bedoeld voor bedrijven die vervolgens ook willen weten hoe ze deze blokkades kunnen opheffen.

 

Foto: Johan Koning van Slimstock

Reageer op dit artikel