nieuws

René de Koster: “Vernieuwing zit soms in kleine dingen”

Warehousing

Een beurs om trots op te zijn. Dat vindt de voorzitter van de Stichting Logistica, prof. René de Koster (Erasmus Universiteit). Hij had woensdag een drukke dag als jurylid van de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar en van de Logistica Award.

René de Koster: “Vernieuwing zit soms in kleine dingen”
René de Koster: 'Vernieuwing zit soms in kleine dingen

"Op een beurs als de Logistica valt genoeg te zien aan innovatie. Maar je moet er wel oog voor hebben. Soms zit vernieuwing in details, die wel heel belangrijk zijn. Locatielabels op magazijnstellingen bijvoorbeeld. Daar zitten checkdigits op, waarmee orderverzamelaars via stemherkenning bevestigen dat ze voor de juiste locatie staan. Ze zijn nu zo gemaakt, dat je ook echt precies voor de locatie moet staan om ze te kunnen lezen. Daarmee voorkom je fouten."

 

Combinatie ergonomie met productiviteit en veiligheid

"Zelf kijk ik vooral naar ergonomie in combinatie met productiviteit en veiligheid. Veel bezoekers komen naar de beurs, omdat ze aan het begin van een project zitten. Dit is het moment om ergonomie er ‘gratis’ bij te krijgen. Als je dat later in moet bouwen, kost het veel geld. Ergonomie kan productiviteit absoluut versterken. Dat is goed om te weten in deze economische omstandigheden. Daarom ben ik blij met de aandacht voor het laden en lossen van containers op het Scala. Dat is echt voor veel bedrijven een groot probleem. Hier zien we voorbeelden hoe het beter kan. Dat komt ook terug in de Logistica Awards. Ik was als jurylid blij verrast over het hoge niveau van eigenlijk alle inzendingen. Gelukkig met heel veel ergonomie."

 

‘Duurzaamheid zie je terug op de beurs’ 

"Duurzaamheid is een ander thema. Bijvoorbeeld bij de voorrondes van de verkiezing Logistiek Manager van het Jaar. Twee kandidaten hebben daar een mooie case van laten zien. Toch zie je ook op de beurs tal van ideeën voor energiebesparing, gekoppeld aan minder onderhoud en slijtage. Wat we al eerder hebben gezien in automatische magazijnkranen, komt nu ook terug bij hoogbouwtrucks: een optimale afstemming tussen versnellen en vertragen in de horizontale en verticale beweging."

 

‘Ik plan mijn beursbezoek liever niet al te goed’

"Gisteren zei Walther Ploos van Amstel op deze plek, dat je een beursbezoek vooraf heel goed moet plannen. Ik doe dat juist niet, want ik wil me graag laten verrassen. Natuurlijk heb ik een lijstje met items en namen, die ik wil gaan zien. Maar het leukste is toch om onverwacht tegen iets nieuws aan te lopen."

Reageer op dit artikel