nieuws

Nederlandse Logistiek Prijs voor Ortec

Warehousing

De winnaar van de Nederlandse Logistiek Prijs 2009 van de VLM (Vereniging Logistiek Management) is woensdagavond na afloop van de Logistica uitgereikt aan Ortec. De IT-leverancier is volgens juryvoorzitter Walther Ploos van Amstel een grote inspiratiebron voor de hele logistieke sector.

Nederlandse Logistiek Prijs voor Ortec
Uit handen van Karla Peijs ontvingen (links) Aart van Beuzekom (CEO-Ortec) en Gerrit Timmer (CFO-Ortec) de Nederlandse Logistiek Prijs.

"We blijven jullie uitdagen", riep Ploos van Amstel de prijswinnaars toe kort nadat ze van Karla Peijs de prijs in ontvangst hadden genomen. Juist nu Nederland met het nieuwe topinstituut in Breda zwaar inzet op de rol van ketenregisseur, heeft Ortec een voorbeeldfunctie, aldus de jury. Er valt nog veel te verbeteren aan gezamenlijke planningsactiviteiten. Nederland kan zich op dit punt onderscheiden.

 

Vier studenten aan de wieg

Aart van Beuzekom (CEO) en Gerrit Timmer (CFO) namen zichtbaar verguld de prijs in ontvangst. Beide begonnen in hun studententijd samen met twee medestudenten dit bedrijf. Ze studeerden econometrie aan de Erasmus Universiteit. Schuitema gaf ze de opdracht om vanuit hun operations research achtergrond een logistiek planningssysteem te ontwikkelen. Dat werd de logistieke poot van Ortec. De tweede klant was de Rabobank. Op basis van deze opdracht kwam een financiële poot tot stand, inmiddels uitgegroeid tot een zelfstandig bedrijf.

 

Vaak achter de schermen

"Dit is eigenlijk een prijs voor het vakgebied operations research", zei Van Beuzekom. "En dan met name de technische kant ervan. Zo zijn we aan de naam Ortec gekomen. Dit vakgebied is altijd achter de schermen actief." Volgens de jury heeft Ortec met haar planningssystemen het vak van de logistiek planner op een veel hoger niveau gebracht.

Timmer zei hetzelfde in andere bewoordingen. "Ons onderscheidend vermogen is dat we een vertaalslag kunnen maken vanuit de wetenschap naar de dagelijkse praktijk van bijvoorbeeld transportplanners. Innovatie is volgens mij niet iets hoogdravends, maar originele ideeën werkbaar maken. Daar houden wij ons mee bezig."

 

Wereldwijd actief

Ortec begon in 1981, toen de vier studenten en hun begeleider door toepassing van operation research oplossingen bedachten voor personeel- en transportgerelateerde planningsvraagstukken. Inmiddels werken 700 medewerkers wereldwijd voor ruim 1.250 klanten. Ortec levert maatwerk en standaard pakketten, samen met strategische partners. De Polar White zaal van de Jaarbeurs in Utrecht was het passende decor voor de prijsuitreiking aan een IT-georiënteerd bedrijf. VLM had 180 gasten uitgenodigd voor een exclusief diner.

 

Reageer op dit artikel