nieuws

Lehnkering zorgt voor blusschuimspektakel

Warehousing

De opening van een nieuwe ADR-opslagunit van logistiek dienstverlener Lehnkering Logistics werd gisteren opgeluisterd met een spectaculaire test van een schuimblusinstallatie. In drie minuten tijd werd de complete unit, onderdeel van Distriport Benelux in Rotterdam, gevuld met ruim 34.000 kuub blusschuim.

Lehnkering zorgt voor blusschuimspektakel
Live schuimspektakel bij Lenkering Logistics

Lehnkering huurt voor de opslag van ADR-vloeistoffen op Distriport Benelux in totaal 6.000 vierkante meter opslagruimte met 11.000 palletplaatsen van logistiek vastgoedontwikkelaar ProDelta.

 

Outside-air blusinstallatie 

Om te voldoen aan de laatste strenge eisen op het gebied van de opslag van gevaarlijke stoffen heeft de vastgoedontwikkelaar uit Rotterdam in opdracht van de logistiek dienstverlener een zogeheten outside airschuimblus-installatie laten installeren. "Een bijzondere installatie waarvan er in Nederland op dit maar zo’n vier van in gebruik zijn", benadrukte Peter Gorter, adjunct directeur Vastgoed bij ProDelta, gistermiddag.

 

Brandje magazijnvloer

Na een eerste hapering konden de genodigden vanuit een kantoorruimte op de eerste verdieping van het pand live aanschouwen hoe één van de opslagunits zich razendsnel tot aan de nok toe (12 meter hoogte) vulde met blusschuim.  

Voordat het schuimspektakel losbarstte werden er er eerste nog drie alarmfases doorlopen, waarin de mensen in de opslagunit werden geattendeerd op het brandgevaar. "Je hebt twee vooralarm fases waarin de mensen de mogelijkheid hebben om het gebouw te verlaten. Daarna slaat de schuiminstallatie aan en hebben de mensen die in het pand zijn nog een halve minuut om zich in veiligheid te brengen", aldus Gorter.

Schuimgeneratoren op het dak van het pand zorgen voor de razendsnelle productie van het blusschuim dat bij een brand letterlijk wordt uitgestort in het pand. "De installatie kan per minuut 700 kuub schuim produceren, waardoor  de ruimte in een recordtempo gevuld kan worden met het mengsel." De bluswerking van het schuim berust op het afdekken van en scheiden van de brandstof met de zuurstof.

 

PGS15-richtlijn

Volgens Gorter is het door de steeds strenger wordende regelgeving van de afgelopen jaren, verplicht dat in ADR-opslagunits de schuimblusinstallaties worden getest. "Daarvoor moeten we voldoen aan de PGS15 richtlijn, voor de opslag van verpakte en gevaarlijke stoffen. Deze richtlijn schrijft voor dat je de werking van de blusinstallatie altijd moet testen."

De verplichte test van de schuimblusinstallatie is een kostbare aangelegenheid. "Dat kost ons 25.000 euro en het zal nog tot aankomende vrijdag duren voordat het schuim helemaal uit de pand is verdwenen", zegt Ruud Platteel, operations manager warehousing en distribution bij Lehnkering.

Het van origine Duitse bedrijf, een van de grootste logistieke dienstverleners in Europa op het gebied van opslag en transport van chemische stoffen, is de eerste vestiger op Distriport Benelux.  

 

Tien units

Het trimodaal ontsloten logistieke park, gesitueerd op een voormalig Vopak-terrein, beschikt over 31.000 vierkante meter aan distributieruimte verdeeld over in totaal tien units. Deze units zijn niet alleen geschikt voor de opslag van zowel gevaarlijke stoffen als koopmansgoederen. "Bedrijven die zich hier willen vestigen kunnen feitelijk alles opslaan op het gebied van ADR-goederen zolang het maar geen radioactief materiaal is of explosieven", aldus Peter Gorter.

Lehnkering start de operatie in de nieuwe opslagunit officieel op 4 januari volgend jaar.

 

In de videoplayer van Logistiek.nl staat een filmpje van het ‘schuimspektakel’ gistermiddag bij Lehnkering. 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel