nieuws

Veiligste Magazijn staat in IJmuiden

Warehousing

Met een bus vol medewerkers waren ze naar Diemen afgereisd “om de prijs op te halen”. Toen uiteindelijk het verlossende woord klonk, schoten de Corus mensen als één man omhoog van hun stoel. Hun magazijn staat een jaar lang te boek als het veiligste magazijn van Nederland.

Veiligste Magazijn staat in IJmuiden
Veiligste Magazijn Corus

Gisteren was de jaarlijkse Dag van het Magazijn in de congreszaal van Randstad in Diemen. Aan het eind van het congres maakte juryvoorzitter prof. René de Koster de winnaar bekend van de prijs Het Veiligste Magazijn 2009. Dat werd het onderdelenmagazijn van HTD – de technische dienst van Corus – die met een nipte voorsprong Technische Unie in Alphen aan den Rijn achter zich liet. Derde werd Scania Production in Zwolle.

 

Medewerkers doen het zelf

"Het veiligste magazijn van Nederland staat in IJmuiden!", riep Dirk Wiedeman enthousiast in de microfoon, nadat hij de cheque van 5.000 euro prijzengeld in handen had gekregen. Wiedeman is als vakcoördinator één van de medewerkers, die hard heeft gewerkt aan een veilige werkomgeving. "Medewerkers hebben vooral zelf ideeën aangedragen en uitgevoerd", zei Teun van Son een korte toelichting tijdens de presentatie van de drie genomineerden. Hij liet daarom de eer tijdens de uitreiking graag aan één van de mensen zelf.

 

Stop-and-go kaart indien nodig

Dit was precies wat de jury heeft doen beslissen om Corus tot winnaar uit te roepen. "De jury schat het veiligheidsbewustzijn bij zowel het management als de medewerkers het hoogste in van alle finalisten", aldus de juryrapport. "Uit alles blijkt dat de medewerkers gezocht hebben naar haalbare oplossingen onder moeilijke omstandigheden."
 

De omstandigheden zijn zeker niet gemakkelijk. Het magazijn dateert uit 1927 en is eigenlijk ongeschikt als opslagfaciliteit. Toch is alles aanwezig om een veilige werksituatie te creëren.

Meest in het oog springt de stop-and-go kaart, die alle medewerkers bij zich dragen. Hiermee kunnen ze zonodig het werk stil te leggen als de veiligheidsituatie daartoe aanleiding geeft. "Dat gebeurt ook", gaf Van Son aan. "Gelukkig niet al te vaak."

  

"Nog wel een paar magazijnen"

De busreis terug naar IJmuiden verliep in opperbeste stemming. Vandaag krijgt het team de felicitaties van de general manager van HTD Jan van Ginneken. Morgen is er taart voor iedereen. En daarna? Wiedeman: "We hebben nog wel een paar andere magazijnen, die ook voor de prijs in aanmerking komen. Voor ons is de prijs intern van groot belang om te laten zien aan productiebedrijven met eigen magazijnen, dat wij de kennis en ervaring hebben op dit gebied."
  

De prijs Het Veiligste Magazijn is dit keer voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere prijswinnaars waren DHL in Bergen op Zoom, Intel op Schiphol-Rijk en vorig jaar Caterpillar Logistics Services in Breda. De prijs is een initiatief van Randstad, VTL, BMWT en het vakblad T+O.

Reageer op dit artikel