nieuws

Veiligheid scoort hoog als beursthema

Warehousing

Bekende thema’s in de logistiek zijn natuurlijk ook terug te vinden op de vakbeurs Logistica. Veiligheid springt er boven uit, want er valt nog veel te doen op dit punt.

Veiligheid scoort hoog als beursthema
Veiligheid scoort hoog als beursthema

 BMWT-directeur Anton van Loon is helder over het veiligheidsvraagstuk. "Elk jaar weer gebeuren er honderden ongelukken, die leiden tot grote schade en lichamelijk letsel. Ondanks al onze inspanningen met veilige arbeidsmiddelen, met keuringen en met trainingen lukt het maar niet om het aantal ongevallen omlaag te krijgen."

Ook afgelopen jaar waren weer vijf doden te betreuren, gerelateerd aan verkeerd heftruckgebruik. Daar ligt volgens Van Loon de oorzaak: het veiligheidsbewustzijn onder medewerkers is en blijft laag. Te vaak klimmen ongeoefende medewerkers op de truck. Te vaak zijn chauffeurs roekeloos bezig. Van Loon: "Heftruckrijden is een vak. Dat moet je leren en ook onderhouden."

 

Benchmarken op veiligheidsgebied

Om die reden is de BMWT – als één van de belangrijkste partners in de Stichting Logistica – begonnen aan een onderzoek naar een digitale analysetool, waarmee leidinggevenden in magazijn het aspect veiligheid kunnen benchmarken. Consultant Jeroen van den Berg is benaderd om de tool te ontwikkelen. Hij sprak daarover eerder deze week tijdens de Dag van het Magazijn in Diemen. "Eind volgend jaar moet de tool beschikbaar zijn. Bedrijven kunnen daarin een uitgebreide vragenlijst invullen en zien wat hun score is ten aanzien van andere magazijnen. Ook krijgen ze tips om hun veiligheidsniveau te verhogen."

 

Zelf trainen in de Forklift Arena

Zover is het dus nog niet. Niettemin is ook op de komende Logistica het element veiligheid tastbaar aanwezig. Niet voor niets zegt 37 procent van de potentiële bezoekers, dat veiligheid voor hen een reden is om te komen naar Utrecht. Daarmee staat veiligheid op de tweede plek van interessegebieden, na intern transport (met 57 procent).

Bij diverse leveranciers en dienstverleners is te zien wat het actuele aanbod is hulpmiddelen en trainingen. De Forklift Arena is dagelijks beschikbaar als oefenterrein om het veiligheidsbewustzijn te vergroten. "Leidinggevenden krijgen hier handvatten aangereikt hoe zijn hun medewerkers kunnen coachen op dit gebied."

 

Reageer op dit artikel