nieuws

UPS opent healthcare dc in Roermond

Warehousing

In Roermond opende UPS gisteren feestelijk het nieuwe healthcare logistics distributiecentrum. Een primeur want dit is het eerste healthcare dc van UPS in Europa. Vanuit deze locatie biedt het bedrijf tijd- en temperatuurgevoelige distributie- en transportservices aan voor klanten uit de farmaceutische en biotechnologische industrie.

UPS opent healthcare dc in Roermond
De officiële openingshandeling van het nieuwe health care dc van UPS in Roermond.

Het zogeheten multi-client distributiecentrum van UPS Supply Chain Solutions is sinds juli dit jaar operationeel en grenst direct aan een bestaande dc-gedeelte van 23.000 vierkante meter, dat sinds 2006 in gebruik is.

Het besluit om op de Supply Chain Solutions European Logistics Campus in Roermond het eerste health care dc voor Europa te vestigen, is vooral ingegeven om te voldoen aan de toenemende supply chain behoeften van farmaceutische bedrijven en bedrijven die zich specialiseren in medische apparatuur en onderdelen.

 

Regeling luchtvochtigheid

Het nieuwe gedeelte, dat UPS volledig in eigen beheer heeft ontwikkeld, is in april opgeleverd en beschikt over de meest uiteenlopende voorzieningen die vereist zijn bij de opslag van uiteenlopende producten variërend van biotechnologische producten tot en met hoogwaardige medische apparatuur en instrumenten. “In dit dc kunnen we kunnen we bijvoorbeeld, dankzij 23 sensoren en een hoogwaardige isolatie, gezoneerd de temperatuur en vochtregulering bepalen op tussen de 15 en 20 graden met een luchtvochtigheid van tussen de 50 en 60 procent. Daarnaast hebben we de mogelijkheid om in verschillende zones de temperatuur te laten schommelen tussen de twee en acht graden”, zegt UPS-contract manager logistics Benelux Jaap Heukers.

Ook zal UPS op termijn de mogelijkheid bieden voor vriesopslag. “We kunnen opslag aanbieden tot -70 graden Celsius, maar dat is afhankelijk van de klanten en producten die we op termijn hopen aan te trekken”, legt Heukers uit.

 

Tenders

Van het health care dc maken inmiddels drie klanten van UPS gebruik. Wie dat zijn en of er meer klanten in aantocht zijn, wil Heukers niet zeggen. “Ze zijn in ieder geval wereldwijd actief. Daarnaast zijn we nu bezig met tenders om op termijn meer klanten binnen te halen.” Volgens Heukers’ collega Bram van der Burgt, contract logistics manager Benelux bij UPS supply chain solutions, is er interesse bij potentiële klanten. “Dat is ook de trend die we signaleren dat producenten in deze hoek steeds vaker hun complete logistiek en voorraadbeheer willen outsourcen aan gespecialiseerde partijen zoals wij.”

 

Logistieke campus

Het nieuwe healthcare-distributiecentrum is het vierde pand op de bestaande logistieke campus. In Roermond beschikt het Amerikaanse bedrijf nu over exact 97.000 vierkante meter warehouseruimte, waarmee deze campus ook gelijk de grootste dc-unit is voor UPS in Europa. De laatste uitbreiding maakt deel uit van 24 UPS vestigingen in Noord- en Zuid-Amerika die voldoen aan de zogeheten Current Good Manufacturing Practice (CGMP) een kwaliteitsborgingssysteem dat geldt voor de farmaceutische industrie, de cosmetische industrie en de voedingsmiddelenindustrie.

“De centrale ligging van Roermond ten opzichte van de UPS-hubs in het nabijgelegen Keulen en Herne is een van de voornaamste redenen geweest om hier het eerste Europese healthcare dc te vestigen. Bovendien zit je hier buiten het congestie gebied en is het voor ons relatief eenvoudig om personeel aan te trekken uit het nabijgelegen België en Duitsland”, zegt Bram van der Burgt, contract logistics manager Benelux bij UPS supply chain solutions.

 

Afsluiting tunnels

Van der Burgt is minder te spreken over de recente afsluiting van de Swalmertunnel en de Roertunnel op het A73-traject. “Die afsluiting is voor ons niet handig. Maar je moet het ook kunnen relativeren want we hebben het per slot van rekening ook negen jaar kunnen rooien zonder die tunnels.”

Reageer op dit artikel