nieuws

Erasmus gaat effect op veiligheid bewijzen

Warehousing

Wat maakt een magazijnomgeving veilig? Is dat een doelgericht veiligheidsbeleid, beter bewustzijn onder medewerkers of toch aanpassing van layout en hulpmiddelen? Voor het eerst brengt de Erasmus Universiteit het komende jaar alle aspecten met elkaar in samenhang.

Erasmus gaat effect op veiligheid bewijzen
prof. René de Koster reikt prijs Veiligste Magazijn 2008 uit

Het onderzoek staat onder leiding van prof. René de Koster. Komende woensdag op de Dag van het Magazijn geeft hij een aftrap. Bedrijven worden uitgenodigd om mee te doen aan het onderzoek, waarbij zowel het management als de medewerkers vragen zullen beantwoorden. De Koster verwacht ongeveer tachtig bedrijven te kunnen laten participeren.

 

Wat maakt een magazijn veilig?

"Uit ander onderzoek hebben we genoeg bewijs, dat de manier van leidinggeven van grote invloed is op veilig werken. Wat we niet weten is of het gescheiden houden van loop- en rijpaden of het plaatsen van een simpel hulpmiddel als een bolspiegel wel effect heeft." Vanuit deze achtergrond wil De Koster uitzoeken wat nu daadwerkelijk de veiligheid in magazijnen positief kan beïnvloeden en in welke mate. "Ik verwacht dat fysieke elementen, los van leidinggeven en bewustzijn, een grote impact hebben op de veiligheid. Maar hoe groot? Dat moet blijken."

 

Management en medewerkers

Voor het onderzoek nodigt De Koster bedrijven uit die vragen willen beantwoorden over aanpassing van layout, toepassen van hulpmiddelen, ergonomie en het schoon houden van de werkomgeving. Daarnaast krijgen dezelfde bedrijven bezoek van studenten, die een twintigtal medewerkers een korte enquête afnemen over hoe zij veiligheid ervaren. Alle gegevens worden anoniem verwerkt. Uit de inventarisatie moet blijken in hoeverre bedrijven met tal van veiligheidsmaatregelen anders scoren ten aanzien van (bijna) ongelukken, letselschade, ziekenhuisopnames en zelfs overlijdensgevallen.

 

Naar het onderzoek

 

Prijs voor het Veiligste Magazijn

Woensdag 7 oktober is in Diemen bij Randstad het evenement Dag van het Magazijn. Aan het einde vindt de uitreiking plaats van de prijs Het Veiligste Magazijn 2009, waarvoor drie genomineerden zijn: Corus, Scania en Technische Unie. De Koster is voorzitter van de jury en zal de prijs uitreiken.

Het onderzoek wordt financieel gesteund door importeursvereniging BMWT, waarin leveranciers van heftrucks en magazijninrichting samen werken. Sponsors van de Dag van het Magazijn zijn – wederom – BMWT, VTL, Randstad en het vakblad T+O.

Reageer op dit artikel