nieuws

Daling opname logistiek vastgoed zet door

Warehousing

Er is enige beweging zichtbaar op de logistiek vastgoedmarkt door de komst van kopers uit binnen- en buitenland blijkt uit een vandaag verschenen trendrapport van DTZ Zadelhoff. Keerzijde is dat ten opzichte van 2008 de vraag naar hoogwaardige dc’s fors is afgenomen en dat de leegstand dreigt toe te nemen.

Daling opname logistiek vastgoed zet door
Vraag naar hoogwaardige dc's is afgenomen en de leegstand neemt toe volgens het DTZ Zadelhoff rapport: 'Logistiek is rekenwerk

Vorig jaar werd volgens vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff in totaal nog iets meer dan 800.000 vierkante meter aan logistiek vastgoed in gebruik genomen. Gerwin Vos, hoofd afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff zegt hierover: "Dit jaar zet de daling vooralsnog door met een opname in de eerste zes maanden van 335.000 vierkante meter. In het derde kwartaal heeft een marginaal aantal transacties plaatsgevonden."

Vos verwacht dat de teller in 2009 uitkomt op circa 500.000 vierkante meter aan in gebruik genomen logistiek vastgoed. "Dat is het historische gemiddelde."

 

Onderhuursituatie stijgt

Het aanbod van distributiecentra is niet gedaald meldt het vastgoedrapport. Gebruikers concentreren vanuit het oogpunt van efficiëntie hun logistieke activiteiten bij voorkeur in nieuw ontwikkelde, hoogwaardige en zeer grootschalige dc’s en niet in oudere, kleinere panden. Bedrijven verhuizen op dit moment alleen uit efficiencyoverwegingen om concurrerend te blijven. Er is op dit moment sprake van een forse stijging van aanbod in een onderhuursituatie. Door dalende goederenvolumes, zitten veel logistiek dienstverleners te ruim in hun jasje.

 

Profiteren recessie

Vos: "Afgelopen maanden vonden vooral vastgoedtransacties plaats door bedrijven uit de voedingsmiddelensector. Daarnaast werden in de eerste drie maanden van dit jaar veel grondstoffen en bulkgoederen opgeslagen, vooral in het havengebied van Rotterdam."

Ook werd volgens Vos door logistiek dienstverleners ruimte opgenomen om niet verkochte voorraden zoals elektronica, auto’s en meubilair op te slaan, die door de economische crisis momenteel geen afzet vinden. "Op deze wijze weet de logistieke vastgoedmarkt toch ook van de economische recessie te profiteren."

 

Logistieke campussen

Al langer is een trend zichtbaar waarin verschillende distributieactiviteiten zich concentreren. De zogenaamde ‘campus-gedachte’, waarbij meerdere logistieke centra op één locatie of in elkaars nabijheid worden gehuisvest, zoals DHL dat onder andere heeft gedaan in Tilburg en Venlo en UPS in Roermond. Op dit moment staat deze tendens door sterk verminderde volumes en vertrekkende klanten onder druk. Desondanks verwacht DTZ Zadelhoff dat, ingegeven door langzaam aantrekkende goederenvolumes, deze beweging in 2010 doorzet bij de logistiek dienstverleners en verladers, met daarbij als goed bijvoorbeeld het nieuwe distributiecentrum voor LG/Hi-Logistics in Oosterhout.

 

Stijging aanvangsrendementen

In de eerste helft van 2009 vond volgens de opstellers van het rapport ‘Logistiek is rekenkunst’ een klein aantal beleggingstransacties in het logistieke segment plaats. Daar waar in de eerste helft van het jaar slechts enkele, veelal Duitse partijen, in staat bleken om te investeren, ziet DTZ Zadelhoff na deze zomer een breder scala aan kopers uit binnen- en buitenland, dat zich op de markt begeeft. "Onze verwachting is dat aanvangsrendementen in de tweede helft van 2009 nog licht oplopen. De aanvangsrendementen voor jong logistiek vastgoed op goede locaties en langjarige huurcontracten blijven stabiel", aldus Vos.

Reageer op dit artikel