nieuws

Camera ontmaskert palletdief bij Van Maanen

Warehousing

Na de bouw van een nieuw warehouse besloot logistiek dienstverlener Van Maanen ook een camerasysteem te installeren. De twintig camera’s die binnen hangen en de vijf die het terrein moeten bewaken hebben zich al bewezen. Een inmiddels oud-medewerker bleek tijdens ritjes extra pallets mee te nemen en die te verkopen.

Camera ontmaskert palletdief bij Van Maanen
Camerasysteem ontmaskert palletdief bij Van Maanen

 

Het vermoeden dat er meer pallets verdwenen dan goed was voor Van Maanen bestond al een tijdje. De camerabeelden leverden het bewijs dat er een werknemer bezig was met zaken die het daglicht niet konden verdragen. Volgens directeur Willem van Riesen is het installeren van de in totaal 25 camera’s van Axis door Axis partner Secured by Web niet de bedoeling om personeel en bezoekers van Van Maanen deel te laten nemen aan een big-brother show. "In het begin was er wel wat scepsis, inmiddels is de opinie omgeslagen. Camera’s worden prima gevonden, zolang je maar niets te verbergen hebt", aldus Van Riesen.

 

Naast diefstal ook registratie aanrijdingen

De camerasystemen registreren niet alleen diefstalgevallen. Het gros van de zaken die met het camerasysteem aangetoond kan worden bestaat uit aanrijdingen op het terrein, schadegevallen en het binnenkomen van ongenode bezoekers op het terrein.

 

 

Klanten zekerheid geven

De Axis camera’s bieden de logistiek dienstverlener ook mogelijkheid om klanten zekerheidsgaranties te geven. Van Riesen: "We kunnen klanten laten zien dat hun spullen veilig bij ons worden gestald." Van Maanen beschikt over een warehousing activiteit waarmee het bedrijf het opslag- en voorraadbeheer van klanten verzorgt. De camera’s zijn waar het de opslag betreft vooral gericht op het nieuwste warehouse dat een capaciteit heeft van 11.000 pallets. Van Maanen werd dit jaar overigens European Transport Company of the Year.

 

 De dief ontdekt…

Het monitoren van het terrein doen directeur Van Riesen en zijn warehousemanager grotendeels zelf. Van Riesen kende het Axis systeem al voordat het bij Van Maanen werd geïnstalleerd. Het werken met het camerasysteem is Van Riesen tot nu toe prima bevallen. Getuige ook het pakken van de palletdief. "We hebben al behoorlijk wat grote en kleine incidentjes op kunnen lossen. Ik herinner me ook een palletdief. Dit was een zeer gewiekste, inmiddels ex-werknemer van ons. We ontdekten dat we steeds vaker houten pallets kwijt waren. We hadden het vermoeden dat een van de medewerkers tijdens zijn ritjes extra pallets meenam. Toen we de gegevens van de boordcomputer en de camerabeelden van het magazijn naast elkaar legden kwamen we erachter dat deze chauffeur bij het laden van zijn vrachtauto ook extra pallets in de vrachtwagen legde om deze vervolgens te verkopen. De camera’s leverden in zo’n geval dus ondersteunend materiaal waarmee we onze vermoedens konden bewijzen."

 

Reageer op dit artikel