nieuws

Vanderlande claimt miljoenen bij VanRiet

Warehousing

Vanderlande claimt miljoenen bij VanRiet
Miljoenenclaim Vanderlande Van Riet

Leverancier van interne transportsystemen VanRiet zal deze week een miljoenenclaim krijgen van concurrent Vanderlande. De rechtbank deed vorige week uitspraak in een octrooizaak waarin het Veghelse bedrijf VanRiet beschuldigt van inbreuk op twee patenten. Vanderlande kreeg op een punt gelijk en dient nu een schadeclaim in.

Gevolg van de uitspraak van de rechter is dat VanRiet de bewuste techniek (Europees Octrooi 303), waarop Vanderlande Industries patent heeft, niet meer in de eigen zogeheten Auto HC Sorter gebruiken en er ook geen publiciteit aan mag geven. In zijn vonnis zegt de rechter dat VanRiet een schadevergoeding moet betalen aan Vanderlande Industries.

 

Om de hoogte daarvan te bepalen zal VanRiet winst en omzet die de afgelopen jaren is behaald met de verkoop van het aantal sorteerinrichtingen met daarin de omstreden gepatenteerde techniek ter beschikking moeten stellen aan Vanderlande. Klanten als Nike en DHL maken inmiddels gebruik van de Auto HC Sorter.

"Deze week zullen we waarschijnlijk een claim gaan neerleggen bij Van Riet", zegt Remko van Gils, business development manager bij Vanderlande. Van Gils kan nog niet exact zeggen hoe hoog die claim zal uitvallen. "Die zou in de miljoenen kunnen lopen. Ze hebben namelijk de afgelopen jaren flink gescoord met deze sorteerinrichting met daarin onze techniek."

 

Staken publiciteit

Ook moet VanRiet binnen veertien dagen nadat Vanderlande het vonnis heeft bekrachtigd op de voorpagina van zijn website een bericht plaatsen waarop het bedrijf aangeeft dat met ‘het aanbieden van deze sorteerinrichting inbreuk is gemaakt op een octrooi van Vanderlande Industries. Om deze reden is de verkoop van dit product met onmiddellijke ingang gestaakt.’ 

Van Gils: "Dat betekent dus ook dat deze sorteerinrichting niet mag worden tentoongesteld bij beurzen als de Post-Expo 2009 eind deze maand in Hannover en de komende Logistica in de Jaarbeurs in Utrecht."

 

Verbazing

Als VanRiet geen gehoor geeft aan het vonnis van de rechter dan volgt een dwangsom van 50.000 euro per overtreding of een boete van 25.000 euro per dag. Roland van den Bergh, algemeen directeur van Van Riet, zegt verbaasd te zijn over de uitspraak van de rechter afgelopen woensdag. "Aan de authenticiteit van onze techniek twijfel ik niet. We hebben vooraf aan de introductie van dit sorteersysteem in 2004 een onafhankelijk octrooiadviesbureau hiernaar laten kijken en die gaf aan dat we met deze techniek de markt op konden."
  

In de zomer van 2008 toen de zaak begon te spelen heeft Van den Bergh door een tweede onafhankelijk octrooiadviesbureau nog een keer een second opinion laten uitvoeren op de sorteerinrichting. "Ook het tweede bureau gaf een positief oordeel. Dat geeft aan hoe lastig de interpretatie van octrooien is want tegen ingewonnen adviezen in is de rechter toch meegegaan met de eis van Vanderlande op de EP 303."

 

Goede intenties VanRiet 

Van den Bergh gaat dan ook in hoger beroep tegen de uitspraak. Wij zien dat met vertrouwen tegemoet. "Wat ons stoort, is dat wij door dit vonnis neergezet worden als een bedrijf dat techniek klakkeloos kopieert. Dat is absoluut niet ons beleid en ook niet onze intentie. Zo willen we ook niet bekend staan in de markt. We zijn met de ontwikkeling van onze schoenensorters niet over een nacht ijs gegaan. Het vonnis dat er nu ligt respecteren we, maar ik heb er wel grote moeite mee. We wachten de verdere stappen van Vanderlande af."

 

Weinig kans

Over het voorgenomen hoger beroep van VanRiet maakt Vanderlande zich geen zorgen. "Het vonnis van de rechter in Den Haag is dusdanig helder dat we verwachten dat een hoger beroep weinig kans maakt."

 

Lees het complete vonnis van de rechtbank in de zaak Vanderlande versus Van Riet

 

Reageer op dit artikel