nieuws

Rotterdam pakt binnenstedelijke distributie aan

Warehousing

De gemeente Rotterdam pakt samen met het bedrijfsleven de problemen rondom binnenstedelijke distributie aan door de twee projecten Binnenstadservice.nl en dagranddistributie in te zetten. Hierdoor moet de bereikbaarheid, luchtkwaliteit en veiligheid van de stad verbeteren.

Rotterdam pakt binnenstedelijke distributie aan
Rotterdam pakt binnenstedelijke distributie aan

Binnenstadservice.nl is een vorm van binnenstadsdistributie die al wordt toegepast in Nijmegen en Den Bosch.  De winkelier is de primaire klant en staat centraal in dit project. Het afleveradres wordt verlegt naar het bedrijfsadres van Binnenstadservice.nl. Daar worden de bestelde goederen ontvangen. De winkelier bepaalt vervolgens wat er met de goederen gebeurt: direct bezorgen bij de consument, in opslag nemen of doorleveren naar de winkel. De ondernemer regisseert zelf de laatste kilometers van de levering, in samenwerking met Binnenstadservice.nl.

 

Trekker gezocht

Ton Mooren en Wouter Moekotte van de stichting Eco2City gaan deze zomer een groot aantal winkeliers langs in het centrum van Rotterdam. De stichting maakt na de zomer duidelijk wie de intentie heeft om mee te doen, waar de overslag/opslaglocatie moet komen en wie enthousiast is om Binnenstadservice.nl in Rotterdam te trekken.

 

Dagranddistributie uitbreiden

Dagranddistributie is de bevoorrading van ketenwinkels in de vroege ochtend en late avond door stille vrachtwagens. De stille vrachtwagens zijn officieel gekeurd en aangeduid met een PIEK-certificaat. Zo zorgen zij ’s ochtends vroeg niet voor overlast. Albert Heijn en AS Watson (Kruidvat en Trekpleister) bevoorraden in Rotterdam al ‘s ochtends en ‘s avonds. De gemeente werkt met meerdere partijen samen om de dagranddistributie in Rotterdam uit te breiden.

 

Voordelen

Het inzetten van beide manieren moet zorgen voor minder vrachtwagens in de Rotterdamse regio. Dit betekent een sterke vermindering van de CO2-uitstoot. Daarnaast vermindert de geluidsoverlast, verbetert de bereikbaarheid, gaat de luchtkwaliteit omhoog en vinden minder ongelukken plaats.

Reageer op dit artikel