nieuws

Lorike Hagdorn wordt boegbeeld bij TNO

Warehousing

Vanaf 1 juli versterkt Lorike Hagdorn vier dagen per week de gelederen bij TNO. Ze hangt het vrije ondernemersschap aan de wilgen en wordt boegbeeld bij TNO voor mainports en het thema ‘Nederland als logistiek regieland’. Hagdorn blijft als deeltijdhoogleraar verbonden aan de VU.

Lorike Hagdorn wordt boegbeeld bij TNO
Lorike Hagdorn

De laatste klus van Hagdorn, een innovatiecentrum in de Rotterdamse haven opzetten, wordt geïntegreerd in het Topinstituut. Ze heeft daarom de handen vrij om een nieuwe uitdaging aan te gaan op het snijvlak wetenschap en praktijk.

"Bij TNO werken 60 deeltijdhoogleraren, eentje van de VU ontbrak nog," vertelt Hagdorn. "Mijn eigen BV gaat slapen, maar ik krijg in loondienst bij TNO er een vrije rol voor terug."

Hagdorn vindt TNO een prachtig bedrijf met veel parels die nu nog teveel op de achtergrond schitteren. "De know-how in de organisatie kan nog veel beter tot zijn recht worden gebracht. Daar ga ik mij voor een belangrijk deel voor inzetten."

 

Twee thema’s

Hagdorn gaat in haar nieuwe baan twee thema’s aanpakken, ‘Van Nederland distributieland naar logistiek regieland’ is er een van. Door heel TNO heen gaat Hagdorn de kennis op dit gebied borgen in een programma. "Deze kennis wil ik gaan verbinden met het bedrijfsleven, de overheden en kennisinstellingen. De link met het Topinstituut is daarbij heel sterk. Mijn nieuwe rol sluit aan bij twee van drie innovatiethema’s; regie in knooppunten en 4 C. De verladerskant komt er ook bij. Zij hebben bij innovaties een zeer leidende rol, omdat ze eigenaar zijn van de goederen in de keten."

Afgelopen vrijdag kwamen alle logistieke hoogleraren bij elkaar om te sparren over het Topinstituut. "In sessies is naar voren gekomen wat iedereen wil bereiken met het Topinstituut en welke leerstoelen er worden ingebracht."

 

Mainports

Het andere thema waar Hagdorn zich mee bezig gaat houden in haar nieuwe rol is de relatie en projecten TNO-breed onderhouden met de mainports zoals Schiphol, de havens, Floraholland, regio Venlo. Hagdorn: "Denk aan ondergronds bouwen in de haven Rotterdam of milieuzaken." Haar nieuwe baan bevat volgens Hagdorn ‘een mooie mix’. "De maatschappelijke rol in een functie is voor mij een belangrijke drijfveer. Als ik daarbij mooie dingen bereik voor BV Nederland en het milieu ben ik zeer op mijn plek. Als ik me weer als partner had aangesloten bij een adviesorganisatie was dat deel een stuk minder geweest."

 

Hagdorn werkte in het verleden als zelfstandige en was onder meer enige tijd partner bij Boer & Croon. Bij TNO gaat ze rapporteren aan de directeur Markt, maar fysiek zit ze op de verdieping bij logistieke collega’s Lori Tavasszy en Kees Verweij.

Reageer op dit artikel