nieuws

Logistiek vastgoedmarkt presteert ‘beter dan verwacht

Warehousing

Een aanhoudende vraag naar bulkopslag en de consolidatie van logistieke operaties vormen op dit moment de drijvende kracht achter de logistieke vastgoedmarkt. Dit blijkt uit de nieuwste MarketView ‘Dutch Logistics’ van CB Richard Ellis, waarin de balans wordt opgemaakt van de logistieke markt dit eerste halfjaar.

Logistiek vastgoedmarkt presteert ‘beter dan verwacht
De opname van logistiek vastgoed daalde minder erg dit eerste half jaar dan verwacht concludeert vastgoedadviseur CB Richard Ellis.

Hoewel de opname van logistiek vastgoed daalde, waren de halfjaarcijfers beter dan verwacht meldt de vastgoedadviseur. In totaal werd er 300.000 vierkante meter aan moderne distributieruimte opgenomen, nog wel altijd een daling op jaarbasis van zo’n dertig procent.

 

Dreigend overaanbod

Tegelijkertijd verruimde volgens CB Richard Ellis het aanbod, terwijl er in Nederland nog altijd wel sprake is van een krappe markt voor eersteklas logistiek vastgoed. Daar staat tegenover dat er in toenemende mate regionale verschillen optreden. Zo is door de recente oplevering van een aantal op risico gebouwde projecten in de regio’s Noord-Limburg en West-Brabant wel degelijk sprake van overaanbod.

 

Stijgende huurprijzen

Ook de huurprijzen laten een gespleten ontwikkeling zien concluderen de opstellers van het rapport MarketView ‘Dutch Logistics’. Ontwikkelaars van nieuwe projecten, op dit moment allemaal voorverhuurd of built-to-suit, zijn gedwongen hogere huurprijzen te vragen om de winstmarge in stand te houden. De huurprijzen van bestaand vastgoed, ook pas opgeleverd, staan echter onder toenemende druk.

 

Stabilisering aanvangsrendementen

De beleggingsmarkt voor logistiek vastgoed is nog altijd erg dun meldt CB Richard Ellis verder, waardoor de aanvangsrendementen in het eerste halfjaar verder zijn opgelopen. Evenals bij kantoor- en winkelvastgoed lijken de aanvangsrendementen voor eersteklas logistiek te stabiliseren, terwijl voor de overige segmenten een verdere prijsdaling in het verschiet ligt.

 

DTZ

De afdeling Logistics van DTZ Zadelhoff signaleert net als CB Richard Ellis een zelfde trend van licht herstel binnen de logistiek vastgoedmarkt. Deze afdeling van de makelaar meldt in haar recent verschenen digitale nieuwsbrief in de eerste helft van 2009 circa 350.000 vierkante meter aan verhuurtransacties vanaf 5.000 vierkante meter. Huurverlengingen zitten volgens DTZ niet in dit cijfer verwerkt. Net als CB Richard Ellis plaats ‘Logistics’ de kanttekening dat een groot gedeelte van de transacties door vooral bedrijven in commodities (handel, op- en overslag van grondstoffen) en de foodsector (inclusief supermarkten) wordt gedomineerd.

 

Brabant populair

Anderzijds geldt dat in bepaalde regio’s sprake is van vraaguitval, zoals in Zuidoost Nederland. Daarentegen, meldt DTZ Logistics, bleken West- en Midden-Brabant opnieuw gebieden met een relatief hoog opnamecijfer.

 

Vastgoedrapport

DTZ Zadelhoff brengt overigens binnenkort haar jaarlijkse marktonderzoek uit over de trends en ontwikkelingen in de logistieke sector. Dit rapport verschijnt aan het eind van deze zomer en moet meer inzicht geven in de cijfers en de DTZ-visie op de toekomst van de logistiek vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel