nieuws

V&D reduceert transport met 65 procent door nieuw dc

Warehousing

De bouw van een nieuw centraal distributiecentrum zorgt ervoor dat de transportbehoefte van warenhuis V&D wordt teruggebracht tot eenderde. Het nieuwe dc zal 30.000 vierkante meter groot worden. “De bestaande faciliteiten zijn erg uit de tijd”, zegt Olav Vissers van V&D in een interview met adviesbureau Groenewout.

V&D reduceert transport met 65 procent door nieuw dc
V&D gaat een nieuw centraal dc bouwen.

 

Al in 2007 vroeg V&D aan Groenewout om advies voor de bouw van een nieuw centraal distributiecentrum. Het resultaat was een logistiek concept inclusief beschrijving van processen, opslagmethoden, operationele kosten en benodigde investeringen. "Toen we ons realiseerden wat de kosten zouden zijn, besloten we op het project stop te zetten", vertelt Vissers, senior manager logistics van V&D.

 

Uitbesteden 

In 2008 werd een nieuwe start gemaakt met het project. V&D besloot drie scenario’s te onderzoeken:

  • doorgaan met de huidige distributiestrategie
  • bouwen van een nieuw centraal dc
  • uitbesteden van de distributie aan een logistiek dienstverlener.

 

Operationeel directeur Theo Heemskerk liet vorig jaar zomer al weten erg teleurgesteld te zijn in de mogelijkheden om de logistiek uit te besteden. Logistiek dienstverleners bleken nauwelijks in staat te zijn extra synergie te halen uit de distributie voor V&D en dus ook geen lagere kosten te realiseren. "Het bleek al snel dat het goedkoper zou zijn om de logistiek zelf te doen", aldus Vissers.

 

Distributiestructuur

De nieuwe distributiestructuur waarvoor V&D uiteindelijk koos, bestaat uit de volgende elementen:

  • een centraal dc in de buurt van Utrecht, niet zozeer voor de opslag van goederen maar voor de herdistributie van grote stromen richting de V&D-winkels.
  • een dc in Aduard (waar nu ook al een dc staat) voor opslag van goederen.

 

Groenewout kreeg de opdracht om het ontwerp voor het centrale dc opnieuw te bekijken en aan te geven welke aanpassingen aan het bestaande dc in Aduard (nabij Groningen) gedaan moesten worden. Groenewout gaf ook advies over de goederen die vanuit Utrecht gedistribueerd zouden moeten worden en de goederen die vanuit Aduard zouden moeten komen.

 

Sorteren

Het nieuwe centrale dc krijgt veel sorteercapaciteit. Er komen vier sorteersystemen voor hangende kleding, twee voor horizontale goederen en een voor bakken. De oppervlakte meet 30.000 vierkante meter. Het pand zal duurzaam worden ingericht, onder andere met energiebesparende lampen en armaturen en een systeem om warmte terug te winnen.

 

De daadwerkelijke bouw van het dc is vanwege de economische omstandigheden even uitgesteld. Niettemin is Vissers hoopvol over het project: "Deze nieuwe distributiestructuur zal onze transportbehoefte tot eenderde terugbrengen. Op dit moment beleveren we elke winkel meerdere keren per dag. Straks willen we elke winkel nog maar één keer beleveren. De bestaande faciliteiten zijn erg uit de tijd. Met de nieuwe investeringen zijn we veel flexibeler."

Reageer op dit artikel