nieuws

Jaarboek logistieke parken 2009: optimisme blijft

Warehousing

Het Jaarboek logistieke parken dat vrijdag verschijnt als bijlage bij vakblad Logistiek geeft een overzicht van de dertig belangrijkste logistieke bedrijvenparken in Nederland. Uit de publicatie blijkt dat de crisis heftig is maar dat er toch nog altijd grote behoefte is aan hoogwaardige en multimodaal ontsloten dc’s.

Jaarboek logistieke parken 2009: optimisme blijft
Jaarboek logistieke parken 2009

Het is de tweede keer dat Logistiek het Jaarboek logistieke parken uitbrengt, met daarin volop achtergrondinformatie, feiten en cijfers en uiteraard het overzicht van de dertig belangrijkste logistieke parken die Nederland rijk is.

 

Na-ijleffect 2007

In de editie van 2008 werd profiteerden logistiek vastgoed ontwikkelaars en makelaars nog volop van het na-ijleffect van jubeljaar 2007, toen iets meer dan 1,1 miljoen vierkante meter aan opslag- en distributieruimte werd opgenomen. Ook veel gemeentes zagen hier brood in en boden volop nieuwe kavels aan voor logistieke bedrijvigheid op hun bedrijvenparken.

 

Stille hoop

Een jaar later is de situatie 180 graden gedraaid als gevolg van de crisis. De opname van logistiek vastgoed in 2008 bleef steken op 750.000 vierkante meter en bleef de investering steken op 550 miljoen euro tegen 700 miljoen euro in recordjaar 2007. Logistiek vastgoed experts hebben ondanks de crisis de stille hoop dat het tweede deel van dit jaar zorgt voor een kleine opleving van de vastgoedmarkt als gevolg van de consolidatieslagen die bedrijven nu maken. Gevolg daarvan is volgens experts dat er een nog grotere behoefte zal ontstaan aan moderne logistieke faciliteiten.

 

Energieneutraal

De gemeenten die hun logistieke bedrijvenparken aanprijzen in dit 42 pagina’s tellende jaarboek blijven ondanks de crisis optimistisch. Hoogeveen en Utrecht zetten volop in op de revitalisering van respectievelijk De Wieken en Lage Weide en heeft Tilburg met Vossenberg nadrukkelijk de ambitie om het eerste energieneutrale bedrijventerrein van Nederland te worden. En ook Almere blijft vooral met het moderne bedrijvenpark Stichtsekant scoren met veel nieuwe logistieke bedrijvigheid.

  

Stuur een mail naar: de redactie voor meer informatie over het Jaarboek logistiek parken 2009.

Reageer op dit artikel