nieuws

Wereldmarkt voor heftrucks halveert in eerste kwartaal

Warehousing

De economische crisis heeft wereldwijd geleid tot een halvering van het aantal heftruckverkopen in het eerste kwartaal van 2009. Het wereldmarktvolume daalde van 240.000 verkochte units in dezelfde periode vorig jaar naar 121.000 units over de afgelopen drie maanden. Over heel 2009 wordt rekening gehouden met een daling met 30 procent van 872.000 units naar 600.000 units.

Wereldmarkt voor heftrucks halveert in eerste kwartaal
Jungheinrich Hamburg

Deze cijfers zijn gegenereerd door Jungheinrich AG in Hamburg, dat desondanks zelf een lichte verbetering van het eigen marktaandeel constateert. Ten gevolge van productiebijstellingen, kostenreducties, personeelafslanking (-135 medewerkers) en efficiencyverbeteringen die in het afgelopen halfjaar zijn doorgevoerd, kon een verlies in het eerste kwartaal van 2009 nog worden vermeden.

 

Cijfers

Het Jungheinrich concern zag de orderportefeuille met 27 procent krimpen van 553 miljoen euro in de eerste drie maanden van 2008 naar 405 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2009. Vooral de verkoop van nieuwe heftrucks bij nieuwbouw projecten is met min 27 procent het zwaarst getroffen. Het huursegment kromp met 4 procent. Daarentegen toonde de verkoop en verhuur van occasions een lichte stijging. De inkomsten uit de aftersales activiteiten namen met een kleine 2 procent af Jungheinrich verwacht een verdere teruggang in het resterende deel van 2009. De prognose van deze Duitse heftruckfabrikant is dat een positieve kentering in de heftruckverkopen op zijn vroegst pas halverwege 2010 plaatsvindt.

Reageer op dit artikel