nieuws

US Army en NestléWaters experimenteren met waterstofheftrucks

Warehousing

Air Products – producent van waterstof en bijbehorende apparatuur voor transport, opslag en distributie – is gestart met twee grote projecten met waterstof voor intern transporttoepassingen: bij het Amerikaanse leger en bij NestléWaters in Dallas.

US Army en NestléWaters experimenteren met waterstofheftrucks
Air Products waterstof tankstation

Deze maand werd een waterstof vulstation voor vorkheftrucks in gebruik genomen in het distributiecentrum van het Amerikaanse leger in Susquehanna (Pennsylvania). Daar wordt een vloot van 40 vorkheftrucks gebruikt die worden aangedreven met een brandstofcel, die waterstof omzet in elektriciteit. Air Products is de hoofdaannemer van het proefproject, dat twee jaar duurt. Ter vergelijking worden ook twintig heftrucks gebruikt, die op een conventionele tractiebatterij rijden. Tijdens het project wordt informatie verzameld over de kosten, de milieuaspecten en de operationele eigenschappen van de twee typen heftrucks. Het Amerikaanse leger wil op basis van die gegevens de mogelijkheden voor de verdere ontwikkeling van de brandstofceltechnologie in het leger bestuderen.

 

NestléWaters

Eveneens begin april werd een overeenkomst gesloten met NestléWaters voor de levering van waterstof en een waterstof tankstation aan de vestiging in Dallas. Daar komt een vloot van 32 vorkheftrucks, die met een brandstofcel zijn uitgerust. NestléWaters – producent van mineraalwater – breidt zijn bottle- en warehouse-activiteiten in Dallas uit en vervangt daarvoor al zijn heftrucks door waterstof aangedreven heftrucks. Het overstappen op waterstof zal naar verwachting grote operationele, bedrijfseconomische en milieuvoordelen opleveren. De infrastructuur, die door Air Products aan Nestlé geleverd wordt, bestaat uit een systeem voor de opslag en compressie van vloeibare waterstof op het buitenterrein en diverse vulunits binnen. De heftrucks worden uitgerust met GenDriveTM brandstofcellen van het bedrijf Plug Power. Het tankstation bij Nestlé wordt binnenkort operationeel.

 

Overige projecten

Voor het distributiecentrum van groothandel Central Grocers in Joliet (Illinois) is eerder al een complete infrastructuur voor de distributie van waterstof aangelegd. Hierdoor kunnen 200 heftrucks op waterstof rijden. De Yale heftrucks zijn eveneens uitgerust met brandstofcellen van Plug Power (foto) Vergelijkbare projecten lopen al sinds 2006 bij een distributiecentrum van een groothandel in Texas en bij een productie- en assemblagefabriek in Tennessee.

 

 Voordelen

Er zijn veel voordelen van het gebruik van waterstof in vorkheftrucks en andere middelen voor intern transport. Heftrucks op waterstof hebben geen ongezonde uitlaatgassen en wekken met brandstofcellen hun eigen elektriciteit voor de aandrijving op. Het voltanken van waterstof aangedreven voertuigen neemt bijvoorbeeld slechts enkele minuten in beslag en hoeft – afhankelijk van de gebruiksintensiteit – slechts een of twee keer per dag te gebeuren. Traditionele vorkheftrucks met tractiebatterijen moeten regelmatig worden opgeladen, of maken gebruik van wisselbatterijen om een volledige shift te draaien. De prestaties van waterstof heftrucks worden evenmin beïnvloed door temperatuurwisselingen bij gebruik in koel- en vriesruimtes.

 

 

Reageer op dit artikel