nieuws

Technische Unie neemt DPS in gebruik

Warehousing

Deze week heeft Technische Unie (TU) fase 1 van het Dynamic Picking System (DPS) van Witron in gebruik genomen. Een perfecte voorbereiding en planning hebben volgens de directie zijn vruchten afgeworpen. Met trots wordt het nieuwe werkende systeem gepresenteerd aan gasten en projectpartners.

Technische Unie neemt DPS in gebruik
Technische Unie neemt DPS in gebruik

Het DPS werd feestelijk in gebruik genomen door dc manager Fred de Graan. Diezelfde dag nam De Graan afscheid van zijn werkzame carrière bij TU. Gert Jan de Groot volgt hem op. De Groot was eerder ook al manager in Alphen aan den Rijn en keert na een aantal jaren, als manager van het dc van Technische Unie in Strijen te zijn geweest, terug op zijn oude nest.

 

Open tijdens verbouwing

Het dc van Technisch Unie in Alphen aan den Rijn, waar het DPS nu operationeel is, bleef open tijdens de verbouwing. Dat maakt het project volgens directeur Bart Schoonderwoerd bijzonder. "Door deze vooraf opgestelde eis is er veel in de nachten en in de weekenden aan de bouw van het systeem gewerkt. De klanten hebben er dan ook weinig van gemerkt. Het opschalen en flexibliteit blijven bieden aan de klant staat voorop".

 

Groei en ergonomie 

De groei van het bedrijf en ergonomieverbetering waren onder andere  redenen waarom TU voor het DPS systeem koos. "Onze medewerkers liepen tussen de 10 en 20 kilometer per dag", aldus Schoonderwoerd. "Dit is in het nieuwe systeem beduidend minder. Zo zijn er nieuwe bakken ontwikkeld door Bekuplast, met een ergonomisch handvat, de ‘bananengreep’, om het voor het personeel zo makkelijk mogen te maken."

Omdat het bij mooi weer op het bovenste verzamelniveau erg warm kan worden is besloten om, na de implementatie van het nieuwe geautomatiseerde systeem, een klimaatbeheersingsysteem voor een aangenamer werkklimaat aan te brengen.

 

Geleerd van Hema

Technische Unie heeft veel van gelijksoortige implementaties geleerd, zoals bij Hema. Verder zijn vooraf alle processen in een simulatie programma van Witron, dat gebruik maakt van de daadwerkelijke later te implementeren applicatiesoftware, nagespeeld en voorbereid waardoor het in gebruik nemen van fase 1 vlekkeloos is verlopen. Het totale systeem wordt in 3 fasen in gebruik genomen, omdat het gehele systeem in de bestaande gebouwen gerealiseerd moet worden en er niet genoeg plaats is om het in één keer te implementeren. In fase 1 is naast een derde van de picking, de ruggengraat van het systeem inclusief ompak en orderconsolidatie/despatch gerealiseerd.

 

[fotoalbum] 

 

Groot assortiment onder hetzelfde dak

In de nu afgeronde fase zijn alle snellopende artikelen overgegaan. Er zitten momenteel 14.000 artikelen in 60.000 voorraadbakken in het DPS. Dagelijks gaan er 8.000 tot 9.000 bakken naar de klanten.

Met de tweede fase is inmiddels begonnen. Dit gedeelte is eind 2009 afgerond. Tegen die tijd is er nog een deel van het langzaamlopend assortiment aan een tweede miniloadmodule toegevoegd en is het retourensysteem aangesloten op het systeem. Tijdens fase 3, in 2010, wordt een derde module toegevoegd waarmee dan ook alle langzaamlopende artikelen over zijn. In totaal worden dan door het systeem ongeveer 70.000 verschillende voorraadartikelen afgehandeld. "Door het DPS wordt efficiënt omgegaan met de ruimte en kan het grote assortiment aan verschillende artikelen onder hetzelfde dak worden blijven verzameld", aldus branche manager Jack Kuypers van Witron. Begin 2011 denkt Technische Unie het systeem volledig in gebruik te hebben genomen.

 

Reageer op dit artikel