nieuws

Groenste logistieke centrum ter wereld wordt opgeleverd

Warehousing

In het Engelse North Staffordshire wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan de infrastructuur rond een nieuw distributiecentrum dat als eerste gebouw ooit de BREEAM Outstanding rating heeft behaald. Een classificatie voor energie-efficiency en duurzaamheid.

Groenste logistieke centrum ter wereld wordt opgeleverd
Groen dc

Het project G.Park Blue Planet in Chatterley Valley van Gazeley werd opgezet, ontworpen en gebouwd om het groenste logistieke centrum ter wereld te worden. Om het gebouw van energie te voorzien wordt veel gebruik gemaakt van zonne-energie.
  
Zo worden de kantoren middels een zonneboiler van warm water voorzien. Naast het gebruik van isolerende PV panelen zijn op de zuidelijke wand energieadsorberende sandwichpanelen van Kingspan toegepast. Deze panelen leveren een aanzienlijke bijdrage aan de verwarming van het pand door zonnewarmte op te vangen en daarmee lucht te verwarmen die vervolgens – wanneer gewenst – het gebouw wordt ingeleid. Ruim 630 vierkante meter lichtdoorlatende gevelpanelen van het type Wall-Lite zorgen niet alleen voor goede isolatie, maar ook voor een aangenaam werkklimaat door voldoende daglicht in te brengen in het distributiecentrum.

 

Kosten/Baten

Er is berekend dat op dit 35.000 vierkante meter grote project jaarlijks €350.000 aan kosten bespaard gaat worden door de toepassing van duurzame oplossingen. Er is een elektriciteit- en verwarmingscentrale geïnstalleerd die op biomassa draait. Ook zijn er voorzieningen getroffen om regenwater op te vangen en op te slaan en te gebruiken voor bijvoorbeeld de toiletten in de kantoren.

 

Duurzaam

Alle bouwmaterialen zijn zorgvuldig bekeken en geselecteerd vanwege hun duurzaamheid. Het gebruikte hout is FSC-gecertificeerd en het marmoleum en het tapijt in de kantoren zijn gemaakt van industrieel afval. De 50.000 vierkante meter aan dak- en gevelpanelen die in het gebouw verwerkt zijn, hebben een aanzienlijke bijdrage geleverd aan het duurzame karakter en het behalen van het predikaat Outstanding. Alle gebruikte Kingspan sandwichpanelen hebben een A+ rating volgens de ‘BRE Green Guide To Specifications’ wat in Engeland veel credits oplevert voor de uiteindelijke BREEAM gebouwscore. 
 
Tijdens de bouw is ook continue rekening gehouden met het beperken van de afvalstroom. Beoogd werd geen afval naar de vuilstort te brengen. Door onder andere slim hergebruik van verpakkingsmaterialen is ook dit gelukt.

 

Zie ook het filmpje op Gazeley.tv en/of foto’s hieronder!

Reageer op dit artikel