nieuws

Groei huurprijs logistiek vastgoed getemperd

Warehousing

Hoewel de gebruikersactiviteiten op de logistieke markt in 2008 zijn gedaald, is het aanbod van bedrijfsruimte is nagenoeg gelijk gebleven. Dit meldt een nieuw rapport van vastgoedbeheerder Cushman & Wakefield. De groei van de huurprijzen in West-Europa is afgenomen.

Groei huurprijs logistiek vastgoed getemperd
logistiek vastgoed

Op logistieke hotspots is er een afname van aanbod en op de economisch verouderde locaties is er vaak een lichte toename van aanbod. Modern vastgoed op logistieke hotspots blijft wel in trek. Er zijn ook nieuwe locaties in opkomst, dit zijn de multimodale ontsloten locaties zoals Tiel en Born. De tophuren in Nederland zijn het afgelopen jaar redelijk stabiel gebleven, op Schiphol zijn de huren nog steeds het hoogst.

 

Verschuiving Westen naar Oosten
Ferdinand Hlobil, Head of Industrial, Cushman & Wakefield CEE: "De Centraal- en Oost-Europese regio versloeg haar ‘oude’ Europese buren de afgelopen tien jaar in termen van groei van het aantal ontwikkelingen en de opname van bedrijfsruimte.
De verschuiving van productie en distributie van het Westen naar het Oosten is de afgelopen jaren de belangrijkste oorzaak geweest. Deze tendens zal zich naar verwachting doorzetten, voornamelijk omdat dat circa 40 procent van de Europese bevolking woonachtig is Centraal- en Oost-Europa.

De grote potentiële consumentenmarkt in Centraal- en Oost-Europa is nog steeds behoorlijk onderontwikkeld, en zelfs wanneer rekening wordt gehouden met de huidige wereldwijde crisis, is de verwachting dat de groei van de  logistieke/industriële markt op de middellange termijn doorzet. "

 

Groei huurprijs getemperd
Barrie David, Senior Research Analyst, Cushman & Wakefield merkt op; "Hoewel West-Europa nog steeds ’s werelds duurste bedrijfsruimtelocatie bezit, London – Heathrow, is de prestatie in termen van huurprijsgroei in 2008 getemperd. De meeste West-Europese landen zagen de huurprijzen stagneren in 2008 toen de gebruikersvraag gestaag daalde gedurende het jaar. In feite is de wereldwijde daling van de huurprijzen duidelijk vraaggestuurd, vele bedrijfsruimtemarkten markten hebben een gering aanbod aan moderne ruimte. Een dalende opname is een zichtbare trend in de meeste mondiale bedrijfsruimtemarkten en een die naar verwachting ook in 2009 doorzet. "

 

Top tien lokaties (occupancy cost €) 2008

 

         

Location Cost
1 London – Heathrow 185.03
2 Tokyo  179.48
3 Dublin  157.50
4 Geneva 144.41
5 London – Hammersmith  143.72
6 Singapore  139.20
7 Helsinki  138.00
8 Ben Gurion International Airport  129.81
9 Me’ouyan Soreq, Rishon Le-Zion  129.81

  

 

Reageer op dit artikel