nieuws

Forse daling in vraag logistiek vastgoed

Warehousing

De logistieke vastgoedmarkt zucht flink onder de gevolgen van de economische crisis. Vooral is er een drastische terugval merkbaar in beleggingsvolumes blijkt uit het deze week verschenen rapport Market View Dutch Logistics van vastgoed adviseur CB Richard Ellis (CBRE).

Forse daling in vraag logistiek vastgoed
De vraag naar logistiek vastgoed is in 2008 fors ingezakt

Uit de cijfers van CBRE blijkt dat in 2008 de ingebruikname van logistieke panden bleef steken op 750.000 vierkante meter. Dit aantal is bijna veertig procent minder dan in het recordjaar 2007 toen net iets meer dan 1 miljoen vierkante meter logistieke ruimte in gebruik werd genomen.
 

Ook het investeringsvolume daalde vorig jaar ten opzichte van het jaar daarvoor. In 2007 was dat nog 700 miljoen euro en het afgelopen jaar bedroeg het investeringsvolume 200 miljoen euro minder. De vraag naar logistiek vastgoed is met name in het laatst kwartaal van 2008 fors ingezakt.

 

Meer bulkopslag

Desondanks zijn er enkele lichtpuntjes te noteren concluderen de opstellers van het rapport. Met name food en spare-partdistributie presteren goed. Ook is er een verhoogde vraag naar bulkopslag, in vooral de havens van Rotterdam en Amsterdam. In het binnenland weten vooral Breda en Almere zich als maar sterker te profileren als logistieke hotspots.

 

Stijging huren

Verder komt uit het rapport naar voren dat de tophuren voor logistiek vastgoed opvallend genoeg stijgen, terwijl de gebruikersvraag juist is afgenomen. De sterk gestegen yields zorgen er voor dat ontwikkelaars hogere huren voor hun projecten vragen, om een acceptabele marge te behouden. Dit mechanisme leidt tot een stijging van de logistieke tophuren, die in Nederland jarenlang stabiel zijn gebleven.

 

Hogere aanvangsrendementen

Aanvangsrendementen voor logistiek vastgoed zijn in de loop van 2008 sterk gestegen en noteren inmiddels ruim een procentpunt hoger dan een jaar geleden. CBRE verwacht dat de bodem van de prijsdaling binnenkort wordt bereikt. Ook voorspelt de vastgoedadviseur dat gespecialiseerde fondsen, en dan met name uit Duitsland, dit jaar weer schoorvoetend zullen terugkeren op de logistiek vastgoedmarkt.

Reageer op dit artikel