nieuws

Magazijnruimte in Polen fors duurder

Warehousing

De prijs van magazijnruimte in Polen is sinds het begin van de economische crisis met 30 procent gestegen. “Zes tot acht maanden geleden werd er gemiddeld in Polen per maand 2,5 euro per vierkante meter betaald. Nu ligt dat bedrag 30 procent hoger”, zegt Tomasz Olszewski van Cushman & Wakefield in Nieuwsblad Transport.

Magazijnruimte in Polen fors duurder
Fresh Logistics, onderdeel van de Raben Group, breidt uit in Polen

De forse prijsstijging is het directe gevolg van de economische crisis. Hierdoor hebben ontwikkelaars de plannen voor nieuwe distributiecentra op de lange baan geschoven. Tot een half jaar geleden magazijnen op speculatieve basis ontwikkeld. "Banken willen dit onder de huidige crisis niet meer financieren en hierdoor kunnen de ontwikkelaars alleen nog bouwen als ze een ondertekend leasecontract hebben", zegt Tomasz Olszewski, directeur van de afdeling industrie van Cushman & Wakefield in Warschau.

Tegelijkertijd is er nog wel voldoende behoefte in Polen aan distributieruimte. "Ondanks stagnerende vraag van onder meer de automotive industrie zien we dat de grote supermarktketens nog steeds erg actief zijn", zegt directeur Tomasz Branewski van makelaarskantoor Jartom.

 

Prologis stopt

Als de huidige vraag gelijk blijft, zal er volgens Branewski binnen afzienbare termijn geen magazijnruimte meer beschikbaar zijn. Niet iedereen is negatief. Volgens woordvoerster Blasiak van Raben Group is van de grote ontwikkelaars in Polen alleen Prologis helemaal gestopt met de bouw van distributiecentra. "Het is op dit moment nog steeds wel mogelijk om reeds ontwikkelde magazijnruimte te vinden."

 

Raben breidt uit

Deze week maakte Fresh Logistics, onderdeel van de Raben Group, bekend dat het bij Poznan een nieuw warehouse heeft opgeleverd. Ook is de logistiek dienstverlener bezig met de bouw van een logistiek centrum in Grodzisk Mazowiecki. Als beide panden klaar zijn heeft Fresh Logistics 20.000 vierkante meter magazijnruimte tot zijn beschikking.

 

Vraaggroei

In Polen bedroeg vorig jaar, volgens berekeningen van Cushman & Wakefield, de totale oppervlakte aan distributieruimte 5,1 miljoen vierkante meter. Dat is een groei van 34 procent ten opzichte van 2007. De vraag naar distributiecentra bedroeg in diezelfde periode 1,59 miljoen vierkante meter. Dat is een groei van meer dan 12,5 procent ten opzichte van 2007 toen het totale oppervlak 1,41 miljoen vierkante meter bedroeg.

 

Bron: Nieuwsblad Transport

Reageer op dit artikel