nieuws

Highlite bouwt voor zoveelste keer

Warehousing

Het Limburgse bedrijf Highlite gaat zijn distributiecentrum uitbreiden. Het bestaande miniload-systeem met twee kranen wordt verdubbeld, terwijl aanpalend een nieuw onbemand palletmagazijn verrijst. “We hebben de afgelopen vijftien jaar al zes keer gebouwd, en we zijn nu weer bezig”, vertelde oprichter Hub de la Haije tijdens het nieuwjaarevent van Egemin.

Highlite bouwt voor zoveelste keer
Hub de la Haije, oprichter van Highlite, gaat zijn distributiecentrum opnieuw uitbreiden.

Highlite vertoont forse groeicijfers. Al vijftien jaar lang slaagt De la Haije erin om elke drie jaar de omzet te verdubbelen. "Als je zo hard groeit, heb je voortdurend problemen. Het eerste probleem is een tekort aan liquiditeit, wat leidt tot lastige gesprekken met banken. Het tweede probleem betreft de huisvesting", stelt oprichter Hub de la Haije tijdens het nieuwjaarsevent van Egemin in Slot Loevestein.

 

Zes keer gebouwd

In 1993 betrok De la Haije zijn eerste pand, een ruimte van 15 bij 15 meter. Dat werd al snel uitgebreid tot 600 vierkante meter, in 1997 gevolgd door een nieuw pand van 1500 vierkante meter. Ook dat was al snel weer te klein. "Inmiddels hebben we zes keer gebouwd, en we zijn nu weer bezig."

 

Naast het bestaande dc in Kerkrade is Highlite net begonnen met de grondwerkzaamheden voor een nieuwe hal. In die hal met een hoogte van 25 meter moet een automatisch palletmagazijn met 22.000 opslaglocaties verrijzen.

 

Gewoon leuk

Ook aan de bestaande hal wordt gesleuteld. Hierin staat een miniload-systeem met twee kranen en 7000 bakken. Het aantal kranen wordt op dit moment verdubbeld tot vier stuks, die in totaal 40.000 bakkenlocaties gaan bedienen. Egemin levert de systemen.

 

"Misschien is het niet goed om te vertellen op een evenement van Egemin, maar ik vind die techniek gewoon leuk. Ik kan er echt van genieten als die machines draaien", aldus De la Haije.

 

Hobby

De la Haije heeft van zijn hobby zijn werk gemaakt. De voormalige onderwijzer reisde als lichttechnicus stad en land af met de Janse Bagge Band en trad daarnaast op als dj. Hij bouwde een bedrijf op dat "te groot voor een zakdoek en te klein voor een tafellaken was".

 

Om zijn bedrijf uit te bouwen, besloot hij begin jaren negentig een container met showlampen uit Taiwan te importeren. "Alle 400 lampen was ik na één week al kwijt. Daarna volgde nog een container, en nog één. Het is een beetje uit de hand gelopen", zei De la Haije met veel gevoel voor understatement.

 

Kamminga

Na De la Haije sprak Jan Kamminga, voorzitter van FME-CWM, over de gevolgen van de financiële crisis. "Het is kommer en kwel, met name in auto-industrie en de bouwsector. Er zijn bedrijven die omzetdalingen van 60 tot 70 procent noteren. Oktober was nog een fantastische maand, daarna zakte het in", aldus de leider van de branchevereniging voor de technisch-industriële sector.

 

Volgens Kamminga moeten bedrijven de mogelijkheden voor werktijdverkorting aangrijpen om hun mensen op te leiden. Als de markt aantrekt, is die kennis hard nodig. "Met alleen het plat slaan van staal redden we het niet meer in Nederland. We moeten het hier hebben van de toegevoegde waarde", aldus Kamminga.

Reageer op dit artikel