nieuws

Eurindustrial: 2008 negatief, 2009 jaar zonder groei

Warehousing

“Ik verwacht een jaar zonder groei.” Deze zin, afkomstig van Koos Pons, directeur van Eurindustrial, een beleggingsmaatschappij in logistiek vastgoed, ging over de verwachte marktontwikkeling in 2009. Pons deed de uitspraak tijdens de presentatie van de jaarcijfers over 2008, een jaar waarin het bedrijfsresultaat van Eurindustrial voor het eerst sinds jaren daalde.

Eurindustrial: 2008 negatief, 2009 jaar zonder groei
Koos Pons Eurindustrial

 

2008 was voor Eurindustrial een lastig en vreemd jaar. Enerzijds werd voor het eerst sinds de oprichting van het bedrijf in 1999 een negatief totaal rendement per aandeel gerealiseerd. Anderzijds is de vastgoedportefeuille nagenoeg volledig bezet. "We hebben ergens nog 1000 m2 beschikbaar, verder zijn alle panden volledig in gebruik", aldus Pons. De beleggingsmaatschappij heeft in Nederland belegd in vijftien panden. De moeilijke markt voor logistiek vastgoed is volgens Pons een direct gevolg van het hand op de knip houden van grote geldschieters, zoals pensioenfondsen en banken. "Maar met dit gegeven heeft iedere vastgoedontwikkelaar te maken, gelukkig zijn wij niet beursgenoteerd."

 

Herwaardering panden

Een van de opvallendste punten tijdens de presentatie van de jaarcijfers door Eurindustrial in het Amsterdamse Hilton hotel was de herwaardering van de panden waarin is geïnvesteerd. Deze herwaardering vond halverwege het jaar plaats, nadat twee huurders failliet gingen, waaronder Reynart in Moerdijk. Op dat moment is besloten alle panden, waar nodig, te herwaarderen, met als financieel resultaat dat het belegd vermogen daalde met 6,14 procent van 143.388.000 euro in 2007 naar 134.588.000 euro in 2008.

 

‘Gras bij de dockdeuren is geen goed teken’

Het faillissement van Reynart in Moerdijk zagen de directieleden van Eurindustrial naar eigen zeggen niet aankomen. "We hebben absoluut geen signalen ontvangen dat het de verkeerde kant op ging. En we hebben toch goede contacten met onze huurders", aldus Pons. Op de vraag wat een partij als Eurindustrial kan doen om zo vroeg mogelijk signalen te ontvangen over de financiële situatie bij een klant zei Pons het volgende. "We checken of de klant zijn maandelijkse aflossing netjes doet. Daarnaast heeft de beheerder van de portefeuille ieder kwartaal persoonlijk contact met de klant. En natuurlijk weet je dat er iets mis is wanneer er bij tien van de dertig dockdeuren van een logistiek centrum gras groeit. Gelukkig is dit bij onze klanten niet het geval, ze lijken absoluut nog gezond."

 

Vasthouden bestaande klanten

Er zijn in 2008 geen nieuwe logistieke panden aan de vastgoedportefeuille toegevoegd. Er wordt wel gekeken naar kansen in de markt, maar zolang de kosten die Eurindustrial zegt te maken bij een investering in een pand nog te dicht liggen bij de opbrengsten is de kans met het vastgoed geld te verdienen te klein. "We mikken in eerste instantie op het vasthouden van de bestaande klanten. En hopen dat als een klant aangeeft weg te willen, zoals Flextronics in Venray heeft gedaan, dat we daar zo snel mogelijk een nieuwe klant voor weten te vinden. Gelukkig zijn we voor dat pand al in gesprek met twee gegadigden."

 

Reageer op dit artikel