nieuws

Verkoop heftrucks daalt fors

Warehousing

In 2008 zijn maar liefst 13 procent minder heftrucks verkocht dan in het superjaar 2007. In totaal werden er in Nederland orders voor 22.794 heftrucks geplaatst, tegen het recordaantal van 26.193 stuks in 2007. Vooral de laatste twee maanden is het aantal geplaatste orders flink achteruit gegaan. Dat blijkt uit de cijfers van BMWT, de vereniging van heftruckimporteurs.

Verkoop heftrucks daalt fors
Verkoop van heftrucks in 2008 is fors gedaald

 

Een jaar geleden liepen de heftruckleveranciers nog met het hoofd in de wolken. In 2007 ging een onvoorstelbaar aantal van 26.193 heftrucks over de toonbank. Nog geen jaar later staan de heftruckleveranciers weer met beide benen op de grond.

 

Het aantal geplaatste orders lag in de eerste twee maanden van 2008 nog hoger dan in 2007. Daarna zette de daling echter al in. Aan het eind van het jaar kwam die daling in een stroomversnelling. In november en december lag het aantal orders maar liefst 40 procent onder het niveau van 2007.

 

Vorkheftrucks

De daling komt grotendeels op het conto van vorkheftrucks en van handpallettrucks. De verkoop van vorkheftrucks daalde met 17 procent, die van handpallettrucks met 16 procent. Ook van ruwterreinheftrucks en reachstackers werden een stuk minder exemplaren verkocht.

 

Het segment magazijntrucks (reachtrucks, stapelaars, orderpickers, smallegangentrucks) heeft minder last van de economische recessie en vertoont nauwelijks een dip. De verkoop van zijladers is met 7 procent zelfs iets gegroeid.

 

Wereldwijd

Eerder bleek al dat ook de wereldwijde verkoop van heftrucks flink is gedaald. Verkoopdirecteur Helmut Limberg van Jungheinrich meldde tijdens een persconferentie dat de wereldmarkt met 8 procent is ingezakt. Dat de teloorgang wereldwijd nog meevalt in vergelijking met Nederland, komt vooral door de Aziatische landen.

 

Wereldwijd blijkt vooral de vraag naar diesel- en LPG-heftrucks met 11 procent hard achteruit te gaan.  Ook hier presteren magazijntrucks relatief goed met een afname van ‘slechts’ 6 procent.

Reageer op dit artikel