nieuws

Plafondventilator bespaart op verwarmingskosten

Warehousing

Warme lucht stijgt op en blijft nutteloos in het bovenste deel van het magazijn hangen. De Revolution fan blaast deze opgehoopte warme lucht weer naar de werkvloer. Met deze plafondventilator kan volgens leverancier Caljan Rite-Hite tot 40 procent op de verwarmingskosten worden bespaard.

Plafondventilator bespaart op verwarmingskosten
Caljan Rite Hite plafondventilator

 

De Revolution fan van leverancier Caljan Rite-Hite is een zogenoemde HV/LS plafondventilator wat staat voor Hoog Volume/Lage Snelheid. De beschikbare diameters zijn 2.440 mm, 3.660 mm, 4.880 mm, 6.100 mm en 7.320 mm. Deze ventilator heeft een bereik van 7 keer zijn eigen diameter bij maximaal 50 omwentelingen per minuut. Door de stand van de bladen wordt de warme lucht onder het plafond aangezogen en gelijkmatig teruggebracht naar de werkvloer.

 

Thermostaat

In grote open bedrijfshallen en expedities is het nagenoeg onmogelijk om de energiekosten te beheersen of te verlagen. Dit komt voort uit het simpele natuurkundige verschijnsel dat warme lucht naar boven stijgt. Dus om op vloerniveau een aangename temperatuur te verkrijgen, staat de verwarming bijna continu te draaien. En dan nog is het op de werkvloer vaak nog niet warm te krijgen terwijl de temperatuur onder het dak zeer hoog is. Feitelijk wordt het plafond verwarmd in plaats van de werkvloer. Dit resulteert in een hoog energieverbruik en hoge stookkosten, omdat de thermostaat nagenoeg continu aanslaat. Praktijkmetingen over een periode van twee jaar hebben volgens de leverancier uitgewezen dat besparingen tussen de 18% en 40% gerealiseerd kunnen worden. De terugverdientijd (ROI) blijkt gemiddeld tussen de 12 en 36 maanden te liggen.

 

Vuistregel

De vuistregel wordt gehanteerd dat elke meter boven thermostaathoogte de temperatuur 1 tot 2 graden hoger ligt. Dus bij een hal van ca. 10 meter kan het onder het plafond gemiddeld 30 graden zijn terwijl de werkvloer het moet doen met 19 graden. Dit is energie- en geld verkwistend. De warmte vanuit de verwarming komt maar gedeeltelijk tot aan de werkvloer waardoor de thermostaat gedurende de koudere perioden nagenoeg continu aanslaat. In de warme zomermaanden werkt de plafondventilator juist verkoelend door de gelijkmatige verplaatsing van de stilstaande warme lucht.

 

 

Reageer op dit artikel